Стилове в интериорния дизайн

Публикувано на чт, 11 май 2023
1201 четения

Най-важната част от всеки интериор е самото пространство, това е мястото където дизайна влиза в игра. Когато домът ни става по-голям и ни се ще да добавим повече жилищно пространство, е добре да сме наясно, как различните стилове работят заедно. Това ще ни позволи да създадем  красива и приветлива среда от която ще бъдем удовлетворени.

Ако ни предстои обзавеждане на жилището е добре да отделим време и да помислим в какъв стил да е интериора ни, дали е за нас и ще ни кара ли да се чувстваме добре в него.

 

Актуални стилове в интериорния дизайн

 

interioren-dizayn

Източник на изображение: pexels.com

Индустриален стил

 

Този стил завладява Манхатън още през 40-те години на миналия век и възниква като част от стила градски лофт. Този стил е идеален за творчески натури и амбициозни господа. Идеален за семейства, които обичат да прекарват времето си заедно, да посрещат гости. Също така за хора, които не правят компромиси с артистичната елегантност и уюта на дома си.

 

Големите, отворени пространства са ключови за индустриалния стил. Минимум вътрешни стени, максимум зониране с етажерки, стъклени блокове, саксии, подови настилки и осветителни тела и наличието на големи прозорци, през които да влиза много светлина. Стените може да са директно на тухла или груба замазка, а тръбите и кабелите са задължително на показ.

Мебелите трябва да са функционални, а материала метал и дърво.

 

Класически стил

 

Този стил е винаги на мода и подходящ за хора, които разбират от лукса. Такива, които разбират не само от скъпи предмети, но и от красива изработка, здравина и удобство.

Характеристиките на класическия стил са блясък, елегантност, симетрия и простор. Цветовете са естествени или неутрални, а материите са коприна и лен. Основни материали са дърво, бронз, сребро, месинг, ковано желязо и матиран кристал. В този стил, няма излишни орнаменти и шарки, формите са меки и заоблени, а линиите са изчистени. Този стил събира в себе си елегантност, нежност и лукс.

 

Скандинавски стил

 

Концепцията на този стил е натуралност, опростеност, практичност и простор. Той е модерен и практичен, радващ окото със своите приятни комбинации от цветове и форми.

Скандинавския стил, е едновременно индивидуален и универсален и създава усещане за комфорт и хармония. Използването на оригинални мебели изработени от дърво, метал, стъкло и пластмаса са типични за него. Естествените тъкани, като памук, лен и вълна са предпочитани за този стил, а ярките възглавнички, одеяла и малките оригинални килими създават радостно настроение. Цветовете на стените са предимно бели, а картините поставени на тях – ярки. Мебелите трябва да са винаги функционални и със семпли детайли.

 

Бохемски стил

 

Бохо шик, е повлиян от живота на бохемите и хипитата. Този стил е подходящ за хора, които умеят да се радват на живота и често експериментират, ценят удобството и уюта повече от изяществото и елегантността.

Съчетанието на бохемския стил е разнообразие от текстури, материали, материи, мотиви и цветове.

Единственото правило при този стил е, че няма правила. Може да постелите килими с различни цветове, дебелина и форма и то един върху друг или да поставите на дивана възглавници с различна големина и шарка. Столовете за трапезарята могат да са с различен дизайн.

 

Шаби Шик

 

Този стил се появява в края на ХХ век и е идеален за романтични натури, отговорни хора и нежни души. За тези, които търсят спокойствие и тишина и не обичат нищо грубо, крещящо и рязко да присъства в погледа им.

Ключови за шаби шик стила са пастелните цветове, мекотата на материите, състарените мебели, флоралните мотиви на тапетите или завесите и възглавниците. Материалите са ратан, ковано желязо, порцелан и дърво. Текстилът е кадифе и лен и използването на ресни и пискюли е задължително.

 

Повечето пъти, когато ни предстои обзавеждане се изкушаваме да търсим по-бюджетни решения за да спестим средства. Обаче този начин на мислене, повечето пъти ни води до покупка на мебели, които не са висок клас и не са устойчиви във времето.

 

Ако искате качество и добра цена, е добре да се доверите на доказалите се производители на пазара. Един от тях е Мондо – магазин за мебели Нова Загора.

 

Избирайки мебели от висок клас вие ще получите по-голямо удовлетворение в дългосрочен план. Избора на обзавеждане, което е издръжливо и рентабилно и отговаря на вашите нужди, със сигурност ще донесе повече ползи както на вас, така и на дома ви.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново