Стела Колева, очевидец на подвига на д-р Стефан Черкезов: “Всичко е пред очите ми – горящият автобус и лекарят, изнасящ пътниците”

Публикувано на пт, 16 Авг. 2013
2710 четения

С вой на сирени и едноминутно мълчание медиците почетоха патрона на великотърновската болница.

С вой на линейки, цветя и венци на признателност вчера медици от областната болница във Велико Търново почетоха 50 години от героичната смърт на д-р Стефан Черкезов, станал по-късно патрон на лечебното заведение. Тържеството се проведе в двора на болницата пред барелефа на героя. На него присъства областният управител инж. Георги Рачев.
На 15 август д-р Стефан Черкезов спасява 47 пътници в горящ автобус и след това почива от раните си. 15 август е обявен официално за Ден на спасението. На тази дата се отдава почит на всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг, а отскоро и на пострадалите при всички професии, заяви д-р Марияна Кирилова, председател на регионалната колегия на БЛС във Велико Търново. Тя припомни краткия живот на д-р Черкезов, който загива през 1963 г. само на 26 години.
На тържеството се очакваше да пристигнат съпругата и дъщерята на героя, които също са лекари. Те не успяха да дойдат, защото дъщерята работи в Германия, а майката вече е възрастна, живее в София и не е в състояние да пътува.
На тържеството присъства Стела Колева, пенсионирана рентгенова лаборантка от великотърновската онкология, която преди 50 години е станала неволен свидетел на горящия автобус.
Бях с детската количка и отивах на разходка с големия син, разказа Колева. Тя имала среща с мъжа си, който работил в едно предприятие, близо до катастрофата, станала на шосето до “Захарни заводи”. Всичко и сега е пред очите ми, никога няма да забравя виещите линейки и как д-р Черкезов вадеше хората от горящия автобус. Помня как професионално действаха лекарите. Благодарение на това, нито един от 47-те пътника не пострада, с изключение на младия лекар, със сълзи си спомня жената.
Стела Колева е родена в стражишкото село Камен, а д-р Черкезов в съседното – Виноград. Те се познавали като ученици, имали съвместни мероприятия. После той заминал да следва медицина, а тя станала рентгенова лаборантка.
Д-р Черкезов е истински пример за подражание, макар стажът му като лекар да е бил само 8 месеца, категорична е жената.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново