Стефан Стефанов избра строителството в Англия пред политиката в България

Публикувано на ср, 24 февр. 2021
5226 четения

Коренна промяна в живота си предприе великотърновецът Стефан Стефанов. Точно преди две години той избра съвсем ново поприще – да стане “гурбетчия” в Англия. Постъпката му бе изненада за мнозина, защото Стефан беше общински лидер на БСП, преди това председател на областната младежка структура на червените, общински съветник и зам. областен управител.
Днес Стефанов живее в британския град Саутхямптън заедно със съпругата и двете си дъщери, работи в строителството. Казва, че е доволен и най-важното – спокоен.
“Решението не бе леко, защото от 2002 до 2019 г. съм вървял само в една посока, проявявал съм постоянство. През цялото това време не съм попадал в класическата представа за български политик, ако разбирате какво искам да кажа – не съм се облагодетелствал. Не е лесно да оставиш всичко и да заминеш за чужбина. Тръгнах, защото като повечето хора не виждах перспектива, нито финансово развитие”, разказва Стефан.

На Острова попада в
съвсем различна среда

Има ясната представа къде тръгва и че юридическото му образование няма да му върши никаква работа. Първо бил в Лондон, прекрасен огромен град, но не го виждал като добра среда за израстването на децата си. Труден е и като логистика, защото за работа в най-добрия случай се пътува по 45-50 минути. Винаги усмихнатият търновец обяснява, че има братовчедка в Саутхямптън, която му подала ръка. “Дойдох на кафе у тях, разгледах града. Това е един от най-зелените градове в Европа, изключително спокоен е за живеене. Доведох и семейството си”, казва Стефан и признава, че основната причина за промяната е и развитието на децата му, защото тяхното бъдеще е най-важното. Малката дъщеря е във втори клас, в Англия децата тръгват на училище на 5 години, голямата в осми. Чувстват се много добре, голямата има много отлични сертификати, което радва него и съпругата му.
Стефан Стефанов не крие, че работи в строителството. Занимава се с поставяне на дограми и врати и не вижда нищо срамно в това. Със смях признава, че преди това в България не бил забивал и един пирон. И е категоричен, че се чувстват много добре, доволни са цялото семейство. Спокойни са и имат работа.
Ковидът ги засегнал съвсем малко. “Първият локдаун през февруари беше голям стрес, всичко живо се бе прибрало, тогава живеехме на една от най-натоварените улици, а по нея нямаше жива душа. След това хората се поуспокоиха и през лятото започнаха да ходят на плаж по южното крайбрежие, да се събират. В момента работят само основните магазини – за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, но хората са спокойни. Да, спазват дистанция, носят маски, избягват събиранията, но го няма стресът от миналата пролет. Дори и новият щам не ги стресира, очаква се разхлабване на мерките. Но взе да се събира напрежение у децата от дистанционното обучение, особено по-малките – трябва единият родител да ги гледа у дома”, твърди Стефан.
Той си има своето твърдо мнение за пандемията. “Не казвам, че няма ковид, далеч съм от конспиративни теории, но цялата ситуация се преекспонира. Някои правят сериозни пари от всичко, което се случва. Аз имах бизнес в България – внасях от една немска фирма лични предпазни средства. Знам какви бяха цените по-рано, сега скочиха в пъти. Една кутия с 50 хирургични маски сега я продават на цената на 5 маски, спекулата е много сериозна.”

В Англия обаче
държавата
помага сериозно,

за разлика от тук. “Имаше няколко кампании от страна на държавата за помощ не само към бизнеса, а и към хората, които остават вкъщи. Не гледат защо си си загубил работата, дали е заради ковида, задължително те обезщетяват. И няма срок за няколко месеца като в България, а на базата на една анкета, която попълваш онлайн, преценяват какво обезщетение ти се полага. За бизнеса има помощ, ще дам само един пример от лятото. Тъй като един от най-засегнатите сектори е ресторантьорството – отиваш на ресторант и всичко, което си консумирал, с изключение на алкохола, плащаш само на 50 %. Другите ги поема държавата. Излизахме на ресторант с приятели – вечеря за 4 човека с по едно-две питиета, и платихме цена по-ниска от В. Търново…”, споделя Стефан.
Признава, че брекзитът е направил ситуацията в страната сложна, защото тя няма готовност за напускане. “Чета по групите колко се бави изпращането на стоки, колко по-бавна е документацията. Спомнете си какво беше в България преди 2007 г. Назначили са 30 000 нови млади митничари, които нямат опит на терен, това води до опашки по границите.”

Половината си живот Стефан Стефанов е посветил на БСП и
няма как да остане безразличен към
политиката.

Остава си член на партията и следи политическия живот у нас с акцент към В. Търново. Признава, че информацията му е основно от това, което чете по медиите и социалните мрежи. С приятелите си не коментира политическата обстановка, дори признава, че напоследък повече се чува с хора от ГЕРБ, но политика не коментират, а основната тема е Велико Търново.
Всички, които го познават, а те в нашия град не са малко, знаят, че е диалогичен, възпитан и умерен, но винаги с ясна позиция. Убеден е, че вътрешните проблеми в БСП със сигурност ще се отразят на изборите. “В сравнение с когато тръгнах, определено има едно прегрупиране, и то не на базата на качества, а на базата харесване или нехаресване на Корнелия Нинова. Това много ме учуди, защото все пак говорим за лоялност. Моето мнение е, че твърдите ядра отдавна са “омекнали”, влиянието на партиите и твърдите им поддръжници става все по-малко за сметка на периферията. Вече няма крепостници, които на всяка цена да подкрепят дадена партия. Все повече става битка на идеи и на мажоритарния елемент с оглед личността на кандидатите”, твърди бившият общински лидер на социалистите.
Велико Търново той определя в политическо отношение като “особен град” и прогнозата му за изборите е, че се очертава много сложна ситуация. “Чувал съм от стари другари още отпреди 1989 г., че нашият град като баланс на социален, етнически принцип е бил точно на средностатистическото място за България и когато са правели проучвания, винаги са стартирали от тук. Политическите бизнес проекти започваха от В. Търново и Варна, партиите стартираха проектите си от старата столица, тя винаги се е смятала за знаков град. Но това вече не е така”, казва Стефан.
“През 2009 г. ГЕРБ нямаше тези структури, но имаше политическа вълна. Сега се оформя сложна ситуация от гледна точка на няколко фактора, първият от които е Цветан Цветанов. Той има позиции във В. Търново и ще изкара каквото може. Т.е. ще имаме едно преформатиране вдясно. Не знам ситуацията с партията на Слави, той може да изкара много нови гласове, проектът на Христо Иванов вероятно също. ДПС имат своето влияние, вече имат и депутати. Милен Михов от ВМРО също бе много активен този мандат, те традиционно вадят резултат тук. Според мен в национален мащаб “разковничето” е в Слави Трифонов, доста поколения са израснали с него и това е голямо влияние. Друга тема е колко ще го припознаят и доколко устойчив ще е този проект. И за съжаление противоречията в БСП могат да изиграят ключова роля в изборите”, смята бившият активист на социалистите.
Стефан и близките му вече са се регистрирали в Англия за гласуване, но още не знаят дали ще има секция. “Отговорността за секциите е на външно министерство, което трябва да говори с приемащата страна. А тук м.г. отложиха заради ковид и местните избори и още не са ги провели, не знам как ще организират нашите. Иначе в Саутхямптън има българска общност, тя е първенец по събиране на подписи и организация на изборите.”
Над 4000 души са българите в града, имат българско училище, децата му ходят и в него. Общността е активна, преди пандемията са се събирали и за Коледа, има голям български магазин, много добре зареден.
“Във Велико Търново съм оставил майка си, оставил съм много приятели. Да, България ми липсва, но не е нетърпимо като усещане”, казва Стефан и признава, че се чувства удовлетворен от сегашното си битие на Острова.
Страницата подготви
Анатоли ПЕТРОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново