Старото военно училище заприлича на джунгла

Публикувано на чт, 13 Авг. 2020
2202 четения

Опасни изкопи, пущинак и боклуци превзеха Старото военно училище във В. Търново. Мястото на бъдещия нов градски център от години е в това състояние и крие опасности за минаващите оттам заради отдавна падналите предпазни мрежи около огромния ров, изкопан при изпълнението на т. нар. воден цикъл.
Градската джунгла се намира на метри от сградата на Областна администрация, ТД на НАП, НОИ, социалните и Пети корупс на ВТУ. Буйната растителност, храсти и дървета буквално са превзели както изкопа, така района около него. Не са малко боклуците и пластмасовите бутилки, изхвърлени наоколо.
В не по-добро състояние е и теренът на бившето спортно игрище, намиращо се в съседство до окопите. Заради липсата на места за паркиране и избягване на платените зони много шофьори предпочитат да спрат там на своя отговорност и риск. Идеята за платен паркинг със 70 места над игрището така и не намери решение и остана само на хартия.
Очаква се окаяната картина в сърцето на града да се промени с реализирането на проекта за изграждането на Експозиционния център, част от новия градски център. След обявения преди 2 г. международен конкурс “Ново сърце за Стария град” жури избра за победител арх. Клаудио Нарди. В началото на т.г. му бе възложено изготвянето на техническия проект за Експоцентъра. Съгласно условията на конкурса той ще работи с български подизпълнител. Арх. Нарди има сключен договор с “Микс Консултинг Груп” АД. Според Интегрирания план за градско развитие Експоцентърът ще е между V корпус на ВТУ и Областна администрация. Той ще е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град.
Експозиционният център е включен в проекта “Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище”, който е част от одобрената Инвестиционна програма на Община В. Търново по Приоритетна ос 1 на ОП “Региони в растеж”. Прогнозната стойност на безвъзмездната финансова подкрепа е малко над 7 млн. лв. При одобрение от страна на Управляващия орган на европрограмата ще бъде сключен договор, след който срокът за изпълнение е 36 месеца. Относно останалата част от терена на Старото военно училище от Общината планират да организират обществени дискусии с участието на граждани за бъдещото развитие на територията.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново