Станимир Левтеров учи на футбол децата в САЩ, но сърцето му е в “Етър”

Публикувано на вт, 26 сеп. 2023
561 четения

Бившият футболист на “Етър” Станимир Левтеров вече 20 години живее и работи в САЩ. През 2009 г. той основа в Ню Джърси своя Футболна академия, която носи неговото име – “Стан сокър”. Не скрива желанието си да работи у нас, но заради многото проблеми на този етап предпочита да предава знанията си в Щатите. Възпитаник е на “виолетовата” школа и има с “Етър” 144 мача и 10 гола в “А” и “Б” група, носител на Купата на ПФЛ. После заигра в чужбина – първо бе в чешкия “Слован” (Бърно), след това в “Камерино” и “Либарна” (Италия). През 2003 г. сложи край на кариерата си и се отдаде на треньорска дейност в САЩ, завърши спортен мениджмънт.
1300 деца се подготвят в школата на Левтеров, която е базирана в четири селища в Ню Джърси, съвсем близо до Ню Йорк. “Не търсим високо спортно майсторство, а удоволствие и развитие за децата. Те са на възраст от 6 до 14 г., до влизането им в гимназията, където си започват в училищните отбори. Предоставят ни база, в това естество нямаме никакви проблеми. Само в нашето селище, което е 5000 души, имаме три терена и един футболен стадион. Във всяко е така, държавата прави там всичко за децата да спортуват”, разказва Стамбито, както е известен сред великотърновци.
Всяко дете спортува в два-три спорта, без да гони задължително пробив нагоре. Родителите го правят заради децата и им се предоставят всякакви условия. “Дъщеря ми например играе гимнастика, отивам да я водя и виждам, че залите са препълнени с деца. Когато се грижиш за децата, това означава здрава нация и здрава държава”, твърди бившият играч на “Етър”. В академията му има 12 треньори на пълно работно време и шест млади, които са завършили школата и помагат. Финансират се с такси от родителите. Преди време в “Стан сокър” работеха и други търновци – Галин Андреев, Стефан Димитров, Стефан Данаилов. Първите двама сега са в строителния бизнес, Стефан Димитров е инженер на високо ниво. Самият Левтеров също е инвестирал много средства в строителния бизнес и се занимава с това.
Той следи отблизо Мейджър сокър лигата и казва, че интересът е огромен. “Нали виждате какво стана с идването на Меси? За всеки негов мач навън цената на билетите скочи от 30 на 800 долара… За домакинските им мачове всичко е разпродадено. Има градове, където стадионите са пълни, има и други с по-малко публика, които казват, че сезонните билети са изкупени, но трибуните им не са пълни. За 20 години, откакто съм в САЩ, развитието е голямо във всяко отношение. Всеки клуб си направи вече изцяло футболен стадион, преди използваха тези за американски футбол. Футболът там е бизнес”, твърди Станимир.
Връзката му с “Етър” обаче никога не е прекъсвала. Следи постоянно всичко и така подрежда бизнес ангажиментите си, че да може да гледа по телевизията всеки мач. Винаги е искал да помогне – и със съвети, и финансово, отборът да върне традициите и славата си, стадионът да е пълен. Децата от школата да растат и да имат възможности за развитие, да им се дава шанс.
Именно той е човекът, осъществил “панамската връзка” в “Етър”. “Имахме инвестиционни планове за клуба, не се получиха. Но всички футболисти от Панама са тук с мое съдействие – и Хосе Кордоба, и Ромеш Ивей, Мартин Моран, Хавиер Бетегон, Фемия… Сега водя един футболист от Еквадор – Луис Кордова. Но на този етап ще спра да насочвам футболисти към В. Търново, защото не се развиват добре, просто няма основа чужденци да идват тук”, казва Левтеров. Работи и като скаут – ходи в Южна Америка в страни като Еквадор, Колумбия, Панама, Коста Рика и предлага играчи на агенти от САЩ и Европа. Това му е по-скоро хоби, въпреки че има вече 12 футболисти, които е довел в Европа. Хосе Кордоба го видял на един мач в Панама, той бил в групата от 10 играчи за България. Шестима от тях – за “Етър”, сред тях бил и централният нападател Фахардо, национал на Панама, сега играе във “Вашингтон”.
Детско-юношеската школа е болната тема за Станимир Левтеров. “Треньорите търсят бързи резултати. А знам, че кметът Даниел Панов иска футболисти от школата да бъдат интегрирани в първия отбор. Последният излязъл е Кольо Станев, но той на практика не е излязъл, а си стои тук. Поне беше национал. Затова залагах на Емо Луканов, защото е великотърновец и е излязъл от тази школа, да даде шанс на децата, но съм разочарован. Хората ще дават подкрепа, ако видят деца от школата, дори “Етър” да пада. Най-важното нещо за един клуб е базата и школата, те са това, което дава основата на пирамидата!”, убеден е Станимир. Според него е добре, че има и втори отбор, доказано е, че за юношите е хубаво след школата да се поочупят за 1-2 години в мъжкия футбол, но после трябва да влизат в първия отбор. “Виждам оправдания, че нямало качествени момчета в школата. Кого искат да видят – Меси ли?! Трябва работа с тях, да натрупат време и самочувствие. Ще дам един пример с нас. Нашият набор стигнахме финал за Купата на България, нищо не играхме там срещу “Розова долина”. Но от този отбор Георги Василев взе четирима да тренират с първия отбор и се възползвахме от този шанс. Значи всичко опира до желание. Генерала не се притесняваше да взима решения”, смята Левтеров.
Сега бе само за два дни във В. Търново, но не пропусна да отиде до столицата и да гледа мача “Левски” – “Етър”. Имал преди време планове да се върне трайно в България, намерил инвеститори. Направил срещи с кмета Даниел Панов, с влиятелни бизнесмени, поддържа връзка с Цанко Цветанов. “След време ще се завърна. Велико Търново е на сърцето ми. Надявам се всички млади хора, напуснали страната, да започнат да се прибират, да инвестират в тази държава. Но за това трябва да има условия. Футболът също се оправдава с държавата и всичко е един омагьосан кръг. Ще дам пример с “Ботев” (Пд) – те имат всичко да направят от футбола бизнес. Имат и фенска маса, и школа, и база, и пари, а нещата им не вървят, значи има нещо някъде сбъркано. Не е въпросът само да се докарат тук едни пари. В Америка в момента всички инвестиционни фондове и бизнес търсят да инвестират в европейския футбол. Но трябва да имаш в България хора и екип, с който да реализираш този проект”, убеден е Левтеров.
Планът му преди време за “Етър” бил такъв: Калоян Чакъров спортен директор, Пламен Хутов изпълнителен директор, Емо Луканов старши треньор. “Но виждате какво стана… Моята формула е: детско-юношеска школа, която да захранва отбора с юноши от града, двама-трима опитни футболисти и 4-5 млади чужденци, на които да се дава шанс и после да се продават”, споделя своята визия за “Етър” Станимир Левтеров.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново