Стамболовият мост плаче за ремонт

Публикувано на вт, 20 юли 2021
976 четения

Стамболовият мост – една от емблемите на Велико Търново, от години плаче за ремонт. Мястото е едно от най-посещаваните в града заради красивата панорама и е любимо както за великотърновци, така и за гостите на старата столица. Но това, което прави най-силно впечатление, е, че съоръжението не се поддържа, а парапетите са покрити с ръжда. Някои от елементите по конструкцията са силно ерозирали, а от двете страни има сериозни пукнатини в двата края, които създават нелицеприятна гледка. Усещат се и леки вибрации при преминаването на повече хора по моста, споделят граждани.
Според експерти от Община В. Търново съоръжението не е опасно, но признават, че има нужда от козметични подобрения. Проблем създават и улеите, които не позволяват оттичането на водата при по-обилен дъжд.
Мостът е построен в края на XIX век и е именуван в чест на Стефан Стамболов. Участие в изграждането му взема виенската фирма за метални леярски изделия “Рудолф Филип Вагнер” – същата, построила Орлов и Лъвов мост в София и Желязната църква в Цариград. За строежа му е била използвана изцяло изградена дървена конструкция – скеле, изработено от търновския майстор строител Стоян Герганов. В строежа са участвали белгийски, италиански и български специалисти. Първоначалното архитектурно оформление  в горната част на строежа с парапета е извършено от работещия във В. Търново по това време италиански архитект Джовани Мосути. Самият мост е първата крупна проява на модерното европейско мостостроене в България, а като свободнo висяща безподпорна конструкция – едно от важните постижения на Балканите.
Съоръжението отдавна е с изтекла гаранция, а последният ремонт е правен преди около 20 г. Взетите тогава проби от стоманата се оказали с отлични показатели. Това обаче не отменя необходимостта от освежаване и обновяване, както и от периодично обследване на състоянието му, за да продължи да е една от атракциите в старата столица.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново