Стада с говеда и офроуд рушат дигите на язовирите

Публикувано на чт, 4 авг. 2016
307 четения

Стада с говеда и офроуд състезания в пустошта рушат дигите на общинските язовири. Това констатира започналата тази седмица проверка по водоемите във великотърновските села.
Община В. Търново е собственик на 18 язовира. Комисия с представители на Общината, Басейнова дирекция, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и останалите компетентни институции провери за сега само два от водоемите – “Тъмни лък” в Дебелец и “Акердере” в покрайнините на Ново село. Те продължават да са проблемни, нямат наематели.
“Тъмни лък” е с работеща изпускателна система, но има видими следи, че стада с говеда се прекарват през язовирната стена, която е от насипен тип, и под дигата, което ги разрушава. Ще търсим земеделските стопани, които допускат това, за да ги предупредим, защото е недопустимо. На кмета на Дебелец ще бъдат дадени предписания, коментира пред “Янтра ДНЕС” заместник-кметът проф. Георги Камарашев. На водоема край Дебелец трябва да се окоси стената, да се почисти мокрият откос.
Офроуд гонки и самоделни пътища, направени от рибарите, са нанесли щети на язовир “Акердере” в землището на Ново село. Преливникът на изкуственото езеро работи, но състоянието на стената и останалата инфраструктура е запусната. И за този водоем ще бъдат дадени предписания на кмета на населеното място да бъдат предприети мерки. Двата проверени на този етап общински язовира са без задължителните пасарелки и водни кули, посочи проф. Камарашев.
Само 6 язовира, собственост на Община Велико Търново, са в изправно техническо състояние и отговарят на показателите за сигурност. Това бяха изводите в доклада за състоянието на язовирите и речните корита в общината, изпратен в началото на тази година до областния управител. Изправните са в Миндя, Никюп, Ново село, Церова кория, Плаково и Капиново и са отдадени под наем. По-тревожно е положението с пет водоема, чиято по-нататъшна експлоатация е недопустима поради неприемвлив риск за хората и околната среда. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация, се посочва в доклада от началото на тази година. Като потенциално опасни са картотекирани язовир “Бинев дол” в землището на Леденик, “Мотела” до главния път София – Варна, “Вятъра” в Присово и “Акердере” в Ново село. Те се поддържат от Община Велико Търново. Петият опасен язовир е частен – “Хмела”, в землището на Присово. Единствено е подобрено състоянието на язовир “Мотела” след поредица от публикации на “Янтра ДНЕС”. През пролетта беше сменен изпускателният кран, почистен беше и районът около преливника.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново