Сръбски лекар вече работи в белодробната болница

Публикувано на ср, 22 сеп. 2021
3264 четения

Млад лекар от Сърбия започна работа в Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман” във В. Търново. Д-р Александър Милошев е първият, откликнал на апела на лечебното заведение за спешната нужда от лекари. Разбира за проблема от медиите и решава да стане част от екипа на белодробната болница, където започва работа от този понеделник. В лечебното заведение ще специализира пневмо-фтизиатрични заболявания. 33-годишният мъж е родом от Босилеград, но има българско гражданство. Завършил е медицина в Ниш и владее четири езика.
“Щастливи сме от това, че един млад човек е избрал В. Търново за своята реализация и иска да специализира пулмология, която става все по-рядка специалност. Доскоро беше непривлекателна, но сега вече е много търсена и съм сигурна, че и занапред ще бъде така”, заяви д-р Стела Денчева, управител на Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман”.
Още през лятото тя алармира за спешната нужда от лекари, като за привличането на нови кадри е обявено и атрактивно заплащане от близо 4000 лв. Обявата все още е актуална и включва месечната заплата за лекар без специалност в размер на 2000 лв., а за медик със специалност “Пневмология и фтизиатрия” – 2200 лв. Предвидени са и допълнителни плащания към месечното възнаграждение – 1278 лв. по Програмата за работа на “първа линия” с болни с COVID-19, както и 600 лв. по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК. Сред професионалните и социални придобивки са платен годишен отпуск от 35 дни, незабавно зачисляване за специализация по пневмо-фтизиатрични заболявания за лекарите без специалност, поемане от СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” на всички годишни такси и плащания по договорите за придобиване на специалност. От своя страна Община В. Търново осигурява общинско жилище за настаняване на лекар, който не е от старата столица. С подкрепата на Общината д-р Денчева се надява и други лекари да попълнят съства на лечебното заведение.
Именно заради недостига на лекари и увеличаване на възрастта на съсловието д-р Денчева внесе предложение в местната администрация за отпускане на стипендия на студенти, обучаващи се по медицински специалности и поемане на задължение от тяхна страна след дипломирането си да постъпят на работа в продължение поне на 5 г. в някое от общинските лечебни заведения. Предложението е стипендиите да се отпускат ежегодно от бюджета на Общината за 8 студенти, обучаващи се в специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, за 4 студенти, изучаващи “Медицина” и за 3-ма, избрали да следват за рехабилитатори. Отпусканите стипендии се предвижда да са в размер на годишната такса за обучение.
“Когато направих това предложение, не визирах само белодробната болница. Смятам, че това е една стратегия за развитие на здравеопазването, защото лекарите в област В. Търново никога не са били много и за жалост ще стават все по-малко”, допълва д-р Денчева.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново