Спортното училище изпрати зрелостниците си

Публикувано на пн, 15 май 2023
1823 четения

Спортното училище „Георги Живков“ във В. Търново изпрати своите зрелостници с пожелания за бъдещи успехи, подаръци, плакети, пускане на балони в небето и с биенето на последния училищен звънец. 35 абитуриенти от двете завършващи паралелки преминаха по червения килим заедно с класните си ръководители Диляна Петкова и Магдалена Николова, аплодирани от всички останали ученици, учителите и треньорите в училището.
Присъстващите посрещнаха знамето на учебното заведение, което бе предадено на следващите знаменосци. Приветствие към абитуриентите поднесоха директорът на учебното заведение Снежина Михова, чийто син също беше сред завършващите, класните ръководители на двата 12-и класа и Мира Петърчева, педагогически съветник в училището. В отговор по няколко думи казаха и представители на завършващите.
„Днес изпращаме випускниците от набор 2004 г., голяма част от които са приети в 5 клас през 2015 г. и в продължение на 8 години са били в нашето училище. Тези момчета и момичета са разпределени в няколко вида спорт, като най-многобройни са футболистите на „Етър“ – В. Търново. Има представители на два спортни клуба по борба – „Илия Павлов“ и „Етър-Виктори 2011“. Сред завършващите са и момичета, които тренират хандбал в „Етър-64“, волейболистки от СКВ „Царевец“, състезатели на БК „Етър-49“ и лекоатлети в СК „Атлетика 2012““, каза Михова.
Сред абитуриентите има изявени състезатели с успехи от различни състезания. В последните години в борбата Георги Христов е държавен шампион за деца в категория 59 кг., а Деян Димчев е бронзов медалист от Държавното първенство за кадети. Иво Гърбов е национален вицешампион на България за юноши под 20 години в хвърлянето на копие, като има също бронзов медал, както и злато от турнира „Дианополис“ в Балчик. Павлин Павлов е с 5-о място на Държавното първенство по лека атлетика в седмобоя за юноши младша възраст. Хандбалистките Даниела Стефанова и Христомира Христова са пети на държавното първенство при девойки старша възраст до 19 г., а при жените са с призови места на Държавното първенство и първо място на Купа България. Волейболистките Илияна Върбанова, Дияна Иванова и Габриела Генова имат трето място в регион „Хемус“ за девойки старша възраст, първо място на областното първенство и второ място в квалификациите за държавно първенство.
Сред абитуриентите има и такива с отличен успех в целия гимназиален етап на обучение. Това са: Елисей Кралев, Васко Първанов, Даяна Иванова, Димитър Димитров, Лиляна Върбишка и Стилян Върбишки.
На 1 юни тържествено ще бъде отбелязан патронният празник на Спортно училище „Георги Живков“ във В. Търново. Празникът ще е в МДТ „Константин Кисимов“ от 16 ч. и ще включва предимно спортни демонстрации, кратка музикална програма и филм за представяне на всички видове спорт в училището.
„Предстои ни и прием, който ще се проведе от 21 юни до 30 юни. Осемте изпита за всеки спорт са разпределени на различни дати в този период, като документи ще се приемат от 1 юни до 20 юни в канцеларията на учебното заведение. Приемат се деца от 5 до 11 клас, които са активно спортуващи“, посочи още Михова.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново