Спокойствието и радостта от живота са тайните за дълголетието на 100-годишната баба Роза

Публикувано на ср, 15 Ян. 2020
2603 четения

“Пожелавам на всички хора да достигнат и да задминат тези години. Бъдете по-спокойни, не се нервирайте! Носете радост вкъщи, бъдете край децата си! Когато те са добре и вие ще сте добре. Бъдете винаги весели и така животът си минава по-леко”, сподели рецептата си за дълголетие столетницата баба Роза от Дебелец. Тя посрещна 100-годишния си юбилей в добро здраве и с много гости. Юбилярката бе обградена от двете си внучки, тримата правнуци и малката пра-правнучка Анабел. Рожденичката има и един син.

Своя 100-годишен живот баба Роза определи като хубав и спокоен. Сподели, че винаги се е разбирала добре с всички и не се е карала с никого. Родена е в махала Шилковци в еленското село Яковци. Разказа, че при строежа на язовира къщата им била отчуждена и това наложило идването им в Дебелец. Със съпруга си натоварили малкото покъщнина на една каручка и се пренесли, за да започнат нов живот. Нейният мъж бил добър човек, който постоянно й давал кураж и я карал да се чувства спокойна. След идването си от Балкана поработила в консервната фабрика, а после по желание на мъжа си останала вкъщи, да се занимава с домакинството и да отглежда децата и внуците си. Внучката й Рени, която се грижи за нея, разказа, че в семейството винаги имало разбирателство и взаимно уважение. “Дядо беше много добър човек. Гледаше я, водеше я на почивки, на екскурзии”, сподели още тя.

В последните години в ежедневието на столетничката преобладава почивка, а при хубаво време и разходките навън. Баба Роза казва, че си хапва всичко без да се ограничава. Обича да пие лимонада, но алкохол не харесва. Единственото лекарство, което взема е за кръвното. Не спира да се чуди как е доживяла до тези години. Общува си предимно със съседите. Допреди две-три години не  спирала да работи в градината, но сега вече само давала напътствия кое как да се свърши. Вярваща е и всеки ден се моли на Господ. Силно се надява да не се залежава, за да не бъде в тежест на близките си.

За дните, прекарани със своята прабаба, разказаха и нейните трима правнука Иван, Михаела и Силвия. Иван сподели, че баба му Розка го е отгледала като дете, защото не е ходил на ясла и детска градина. После го водела на училище, да играе на детските площадки. Същото било и с правнучките. Иван отдава нейното дълголетие на спокойствието и домашната храна, отгледана в дворчето на къщата. Според Михаела разковничето също е спокойствието, като към него с усмивка добавя и послушните внуци. Казва, че не се спирала на едно място, а все се разхождала, посрещала и изпращала своите гости. Определя я като мила жена.

Тримата правнуци са единодушни, че най-важното нещо, което са научили от нея е да са добри хора.

Да уважат юбилея на приятелката си бяха дошли и бабите от Клуба на пенсионера в Дебелец. Те с вълнение споделиха общи спомени и я определиха като прекрасна жена, която целия град познава и уважава. Те с гордост отбелязаха, че допреди две години баба Роза също е била част от техния клуб.

Юбилярката от сърце се радваше на вниманието и обичта на гостите, които бяха дошли да я уважат на рождения й ден. Сред тях бяха също кметът на Дебелец Снежана Първанова и общинският съветник Георги Недев.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново