Спирките във Велико Търново са изпочупени и без разписание

Публикувано на ср, 30 сеп. 2020
1511 четения

Много от автобусните спирки във В. Търново са без заслон и разписания, други са изпочупени или напълно липсват, сигнализираха граждани в редакцията на “Янтра ДНЕС”. Те разказаха, че въпреки множеството им сигнали решение на проблема няма и са принудени в дъжд и пек да чакат рейсовете на занемарените спирки. В някои райони на града пък има само знак, обозначаващ мястото на спиране на автобусите по съответната линия. Такива спирки има около ВТУ, както и в старата част на града, и в кв. “Колю Фичето”.
“На спирките до пазара, където спират междуселищните и градски автобуси, също няма спирки. Понеже пътувам често, почти ежедневно се случва да ме питат хора от други населени места къде е автобусната спирка. По нищо не може да се познае, че има такава, а това е възлово място, на пъпа на града”, негодува
Янка Иванова. Наша проверка показа, че само част от спирките в града са в добро състояние. На много от тях липсва разписание, което допълнително затруднява гражданите. Проблем според хората, е и фактът, че на рейсовете има поставени номера само отпред на стъклото при шофьора, но никъде отстрани или отзад не са обозначени. Това налага пътуващите да проверяват номера на линията, преди да се качат, ако са на последната врата на автобуса.
Проблемът неведнъж е поставян в публичното пространство след отдаването на спирките на концесия през 2006 г. с договор за 35 г. Те бяха отдадени на компанията “Медиаконтакт България”. Обявената тогава инвестиция беше за 1 млн. лв. и нови спирки за градския транспорт. Според договора е трябвало да бъдат поставени 115 автобусни спирки във В. Търново, като на 11-ата година от концесията са монтирани само 56 заслона. От Общината заявиха, че концесионерът не изпълнява задълженията си по договор и след приемането на новия транспортен план контрактът ще бъде преразгледан. А заради множество жалби и писма от гражданите през годините за липса на заслони концесионерът е глобяван неколкократно от Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Д.ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново