Спедитор логистик и промишлен дизайн са новите специалности на ПГ по електроника

Публикувано на пт, 11 Ян. 2019
395 четения

“Спедитор логистик” и “Промишлена естетика и дизайн” са двете нови специалности, по които ще приемат ученици в Професионалната гимназия по електроника “А. С. Попов” във В. Търново от началото на новата учебна година. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” директорът на училището Нели Николова. Тя поясни,че приемът е за по 13 ученици в двете специалности.
Първата специалност, която е с разширено изучаване на английски език, е създадена по молба на Съюза на международните превозвачи. Тя обединява повече от 430 фирми, които осъществяват международни превози на товари на територията на три континента. Браншовата организация дори смята, че е необходимо да има цяла гимназия, която да подготвя кадри за нуждите на техния бизнес. Втората специалност е поискана от Българската стопанска камара.
Тези две специалности чакат експертна оценка от Регионално управление на образованието, но не мислим, че ще има проблем, при положение че бизнесът иска кадри, които да са подготвени в тези сфери, поясни Николова.
“Компютърна техника и технологии” и “Електрообзавеждане на транспортна техника” са другите две специалности, по които се обучават ученици през тази учебна година. 222 е общият брой на ученици, които учат в гимназията.
“Нашето училище се очертава като бутиково, то покрива сегмент от пазара, който е нужен. При нас младите хора придобиват професионална квалификация и фирмите са готови да ги вземат веднага на работа. Радващ е и фактът, че около 40 от нашите ученици имат възможност да провеждат практиката си в реална работна среда в образователния център на Занаятчийска камара на Франкфурт на Одер, която разполага с много богата техническа база. Там те получават европейски сертификат, който им позволява да работят в цяла Европа”, допълни Нели Николова.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново