Спасиха бедстваща жена от измръзване

Публикувано на пт, 7 февр. 2020
1735 четения

Възрастна жена, изоставена от близките си, беше спасена от измръзване благодарение на бдителни граждани. Оказва се, че жената преди време е прехвърлила апартамента на дъщеря си, след което е изгонена от жилището. Последно е била в Пловдив в социална институция, но след това отново е останала на улицата и се озовала във В. Търново. За случая алармира бизнесменът Петър Стефанов в социалната мрежа, което предизвика вълна от съпричастност.
Безпризорната жена е обикаляла дълго по улиците на Велико Търново. В сряда вечерта е забелязана да стои край заведение на ул. “Христо Ботев”, от където ѝ предложили да влезе да се стопли, чай и храна. Подаден е сигнал на спешния телефон 112, но повече от 40 минути не е имало реакция от страна на службите. Пристигналите на място полицаи насочили жената да потърси подслон през нощта в някоя от автогарите в града, тъй като отказала да бъде настанена в приют, разказаха очевидци. Със съдействието на социалната дирекция в Община Велико Търново е осигурен транспорт и жената е закарана до Центъра за временно настаняване “Промяна” в Горна Оряховица.
Миналата година в кв. “Зона В” в старата столица беше открит Кризисен център за жертви на насилие и изпаднали в беда. Социалната услуга е по проект на Община В. Търново, финансиран от ОП “Региони в растеж”.
Очаква се Кризисният център да заработи през лятото на тази година, като преди това предстои подбор на персонал. Дотогава хората без подслон в областта се настаняват от социалните служби в Център “Промяна” или общинския приют в Горна Оряховица. Често подслон на безпризорните осигурява и благодетелят Христо Атанасов от Леденик.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново