СОУ “В. Благоева” първо в страната въвежда обучение по индонезийски

Публикувано на пт, 11 апр. 2014
683 четения

Бунян Саптомо дойде в търновското училище заедно със своята съпруга и културното аташе.

Единствено учениците от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново ще имат възможност да изучават индонезийски език в свободното си време. Новата извънкласна дейност ще бъде въведена от началото на новата учебна година за децата от 2 до 6 клас. Това е първото училище в страната, където учениците ще могат да се запознаят с културата на далечна Индонезия.
Това стана ясно вчера след посещение на индонезийския посланик у нас Бунян Саптомо в търновското училище. Той дойде заедно със своята съпруга и културното аташе и изнесе публична лекция пред ученици, родители, преподаватели и почитатели на индонезийската култура. “Изумен съм от великолепното посрещане и от духа в това училище. Вие сте щастливи и здрави деца!”, призна дипломатът в началото на своето приветствие, а след това разказа за своята страна. “Индонезия е островна държава с красива природа, богата култура и историческо наследство. Със своите 17 500 острова, това е най-големият архипелаг в света. В страната живеят 240 млн. души, което й отрежда четвърто място в света по население. 20 от БВП в Индонезия се отделят за образование”, подчерта посланик Бунян Саптомо.
От посолството се ангажираха да подсигурят двама преподаватели по индонезийски за СОУ “Вела Благоева”, като за един от тях екзотичният език ще бъде роден. Скоро в училището ще бъде създаден и първият в старата столица Център за изучаване на индонезийски език и култура.
Визитата на високия гост беше организирана от посолството и сдружение “Приятели на Индонезия – Нусантара”. След лекцията дипломатът откри две изложби, обединени от мотото “Феерия от восък, багри, звуци, ритъм”. Едната е на възпитаниците на школата по Батик в Бургас, чийто основател и ръководител вече 34 г. е Златка Бобева. Тя дойде в търновското СОУ заедно със своите ученички Александра Димитрова и Йоана Христова. Фотоизложба с уникални кадри от Индонезия подреди студентът в УНСС Николай Неков.
Музика и танци от далечната страна допълваха атмосферата на празника. Милкана и Любомир Ангелови изпълниха традиционните индонезийски танци паюнг и джаранана. Двамата са републикански шампиони по спортни танци и са първите деца в България, изучаващи индонезийски. Песен на чуждия език изпълниха талантливите момичета от студио “Румина” Ани Попкръстева и Дария Василева.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново