Снежана Първанова – кметицата, която иска да управлява с човещина и разбиране

Публикувано на пт, 14 ян. 2022
4541 четения

“Всеки кмет трябва да бъде близо до хората и да проявява отношение и разбиране към проблемите им. Това е един от най-важните принципи, които се опитвам да спазвам в работата си”, споделя кметът на Дебелец Снежана Първанова. Вече втори мандат тя е начело на градчето, което наброява над 4000 жители. Реално живеещите в него са повече, тъй като близостта му до областния град го прави предпочитано място за много семейства. Неслучайно в Дебелец почти всичко е изкупено както къщите, така и парцелите в района, разказва кметският управник. И макар винаги да е живяла във Велико Търново, през 2005 г. семейството ѝ решава да се установи в Дебелец. Разказва, че със съпруга си Пламен се познават още от ученици, тъй като били съседи, а по-късно приятелството им прераства в любов и двамата създават семейство. А след това и мечтания дом в малкото градче.
Снежана е възпитаник на Икономическия техникум в старата столица, след което продължава образованието си във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, завършвайки “Социални дейности”. С усмивка добавя, че

от новогодишната
баница
винаги ѝ се
пада учението

и затова дори и в момента продължава да следва, но този път е избрала Националния военен университет.
Първата работа на Снежана е в някогашното бинго “Глория Палас” в старата столица.
“За мен това е най-голямата школа, тъй като работата беше много натоварена, но в същото време имахме много добър работодател и имаше страхотен ред и дисциплина. Това е изключително важно, за да изгради човек своите трудови навици и да се научи да работи с хора”, разказва Снежана. След седем години в бинго залата се налага да смени попрището и животът я сблъсква с ново предизвикателство – радиото. “И до ден днешен пазя аудиокасета, на която като малка съм се записвала как чета обяви от справочник за предприятията във Велико Търново. Такава рубрика – обяви, имаше и в кабелното радио. Явно още от дете съм имала желание за подобна изява, но наистина радиото се оказа страст, която остави върху мен своя траен отпечатък”, разказва настоящият кмет на Дебелец. Признава, че работата като журналист ѝ липсва, но най-вече контактът с хората от ефира. Дори сега някои от най-верните радиослушатели не забравят да ѝ се обадят за празниците или да ѝ честитят рождения ден. Днес тази връзка с хората я осъществява на живо в кметския кабинет, където почти ежедневно се среща със своите съграждани – всеки дошъл със собствените си проблеми и очаквания.
“Хората идват тук по различни причини, но в крайна сметка всеки, почукал на моята врата, търси най-вече човещина и внимание. Идват тук не само заради дадения проблем, но и да споделят нещо лично. Това за мен е най-важно в работата ми като кмет – да не загубя човещината и да помогна на хората с грижа и отношение”, споделя Снежана Първанова. Именно защото искала да промени нещо в градчето, в което живее, я мотивирало да направи първата крачка към политиката преди няколко години. Дотогава в работата си като журналист посочвала проблемите в града и региона, а

днес като
местен
управник
се опитва да търси начини за тяхното
решаване

“В кабелното радио водех рубриката “Нашето село” за населените места в община Велико Търново. И истината е, че не ми харесваше това, което се случваше в Дебелец. Исках да променя нещо, но не осъзнавах, че имам тази възможност и сили. В крайна сметка реших да се опитам да направя тази крачка”, връща лентата назад Снежана. Признава, че повечето хора в Дебелец дотогава я познавали като глас от радиоефира, но не и като личност. И макар за някои от местните да била ново лице в политиката, на изборите през 2015 г. е избрана за кмет на Дебелец, а след това е преизбрана на последния вот през 2019 г. Според нея близостта на градчето до Велико Търново оказва голямо влияние на това какви са потребностите на хората. “В Дебелец има същите проблеми като в големия град. В същото време си имаме и проблеми, които са характерни за селото – хората имат къщи с дворове, отглеждат животни. Както обичам да казвам – ние сме нито риба, нито рак, с проблемите на малкото населено място и на големия град”, обяснява Снежана Първанова. Общ проблем за всички малки населени места е липсата на средства за решаване на най-неотложните проблеми, които са свързани предимно с инфраструктурата. Опитва се малко по малко да ги решава, но не всичко зависи от кмета и често се оказва, че за някои от нещата управниците са с вързани ръце.
Начинът за разтоварване от напрегнатото ежедневие и проблеми Снежана открива в домашния уют и своите хобита. Признава, че е домошар и обича да прекарва време със семейството си – със съпруга ѝ Пламен, дъщеря ѝ Биляна и нейната половинка Георги Недев и най-вече с 2-годишния внук Пресиян. Съвсем скоро се очаква той да стане батко и да удвои радостта в семейството. “Казват, че децата са сърцето на един човек, а внуците са душата и вярвам, че това наистина е така”, казва още Снежана. А малкото свободното време, което успява да си открадне, посвещава на новото си хоби – да прави винтидж мебели. “Не знам как се роди тази идея, но започнах да си намирам стари шкафове, столове и ги боядисвам, да ги тапицирам. Това наистина ми доставя голямо удоволствие и май вече не остана вкъщи нищо не боядисано”, с усмивка добавя Снежана. Освен удовлетворение и разтоварване за нея това е и начин да създаде уют и красота в дома си.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново