Сметище изникна в горичка в кв. “Варуша”

Публикувано на чт, 16 май 2019
201 четения

Строителни отпадъци бяха изхвърлени в горичка в кв. “Варуша” във В. Търново, алармираха читатели на “Янтра ДНЕС”. Минисметището е резултат от ремонт на къща, намираща се на ул. “Братя Миладинови” 24. На живописното място в старинния квартал са изхвърлени камари с пръст, камъни, стъкла и найлони, което предизвика недоволство и в социалните мрежи.
От Общината са реагирали веднага на сигнала, на място е изпратен служител от отдел “Екология”, който е установил, че камарата с отпадъци е почистена. Това не е първият случай, в който граждани изхвърлят отпадъци на забранени места. Най-често това се случва в райони, които не са толкова оживени и в повечето случаи по тъмно, за да не бъдат забелязани от околните. В началото на годината отново в кв. “Варуша”, близо до детската площадка, бяха изхвърлени стари вещи на ул. “Колю Гайтанджията”, сред които имаше и няколко стари матрака. По думите на хора от квартала сметището е дело на граждани, които не живеят на тази улица.
От Общината отчитат увеличение на случаите на изхвърляне на строителни отпадъци в контейнерите за битова смет или на нерегламентирани места. Проблемът се задълбочи през последните 2 г. след старта на програмата за саниране на многофамилните жилища и започналите масови ремонти на апартаментите. Най-много сигнали има през летния сезон. Строителните отпадъци се изхвърлят в или се оставят до контейнерите, вместо да се извозят до сметището в Леденик. Предвидените санкции в Наредбата за опазване на околната среда за нарушителите са от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 500 до 2500 лв. за юридически лица.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново