Сляпо момиченце превзема света на зрящите с безкрайния си талант

Публикувано на ср, 11 Ное. 2015
2437 четения

Талантливата Криси с любимата си котка.

Бащата на Криси с кучето Фродо - герой в клипа на съвместната песен на Криси и Орхан Мурад.

Кристияна Кирилова е само на 11 години. Момиченцето се ражда преждевременно, слагат го в кувьоз, където предозиран кислород изгаря ретините на двете му очи. Незрящото русо момиченце от великотърновското село Шереметя е уникален певчески талант. Музиката е дори в нежното ѝ детско гласче, а на волята, дисциплината и устремеността ѝ могат да завидят много зрящи възрастни.
Криси е ученичка в нормално, а не в специализирано училище. Тя сама поискала от родителите си да я запишат в музикалната паралелка на СОУ “Емилиян Станев” в старата столица. Учи наравно с връстниците си. Отличничка е. Ходи на уроци по пиано, на вокален педагог, на специализиран учител по брайлово писмо, на певчески конкурси, от които обира всички награди. Тя е като войник и преждевременно съзрял възрастен.
“Обичам да пея. Имам време и да играя”, плахо започва да разказва Криси. Любимите ѝ предмети в училище са Човек и общество, Математика и Английски език. И разбира се – пеенето. С малкия талант от няколко години работи вокалният педагог Петя Кръстева. Семейството на Криси вече е влязло във връзка и ще води момиченцето на уроци при преподавателя в Музикалната академия Алис Боварян.
Музикалните заложби на Криси не са случайни. “Генът е от дядо ѝ по бащина линия. Баща ми беше много добър акордеонист. Аз съм свирил много години на тромпет. Генът си е ген, но моето момиченце ще ни надмине, дай Боже. Бъдещето ѝ е само с пеенето и музиката и затова семейството сме единни и плътно до нея.
Трудностите нямат значение, преодолими са
по-лесно или по-трудно”, казва за дъщеря си фермерът Красимир Кирилов.
“Някой ми се обади по телефона и ме помоли да намеря малка, детска пишеща брайлова машина за Криси. Намерих, уредих да е подарък за детето и когато я получиха, Краси, с когото вече се познавахме по телефона, ми се обади да ме покани да им бъда гост. Така и сторихме и от тогава – вече 3-4 г., сме неразделни с Криси и семейството ѝ. Разделят ни единствено двестата километра между В. Търново и Пловдив”, спомня си за запознанството с Криси и родителите ѝ певецът Орхан Мурад. Владимира Велинова от ансамбъл “Българе” написва текста на бъдещата песен на Криси и Орхан Мурад “Вярно куче Аватар”, музиката е на Орхан Мурад, а идеята за песента е бащата на Криси. Клипчето на песента е сред най-гледаните в мрежите за видеосподеляне.
“Криси е боец. Това крехко момиченце ги разбива на всеки конкурс, на който отиде да пее”, казва за малката певица Орхан Мурад. Той е обещал, че ще ѝ подари нейна авторска песен.
Действително певческите конкурси, спечелени от малката и талантлива Кристияна Кирилова, са не един и два. “Ходих на един конкурс зад параван “Една българска роза”. Беше в Казанлък на 31 май м.г. Спечелих първо място с “Душа” на “Диана експрес” и “Арлекино” на Емил Димитров”. Криси е носител на призови места от конкурси във Варна, Шумен и София. Нейна е специалната награда от конкурса “Звездици за Лора” в Свищов. Т.г. е първа и в конкурс в Златни пясъци, а от извънграничния си гастрол в Италия на “Евро кидс” се прибира с трета награда. Участвала е в кастингите на “Българската Евровизия” и “Х фактор”.
Родителите на Криси не искат да бъдат възприемани като жертва затова, че имат незрящо дете. “Трудностите са безброй много. Държавата ни е мащеха за здравите, какво остава за болните. Тя цинично се подиграва с хората с увреждания, да не говорим за децата”, казва бащата Красимир Кирилов. Фермерът е познат на великотърновци с активната си и непримирима гражданска позиция. “Защо трябва да се сравняваме с другите държави само по покупателната ни способност? Да направим сравнението и по това как се грижим за хората с увреждания, каква социална политика имаме. Повярвайте ми, пътувал съм много, познавам много хора, политици от върхушката също. Сравнението никак не е в наша полза. Дума за сравнение не може да става да се мерим с Англия, Франция, Германия, Австрия, даже Италия. За САЩ изобщо да не говорим какви средства държавата изразходва за хората с увреждания. При нас, защото съм фермер и получавам субсидии, съм надхвърлил дохода и няма подкрепа за по-малкия ни син Денис. Това е подигравка.
Защо трябва да делим децата на болни и здрави?!
Карат хората да се правят на шушумиги”, гневен е бащата на Криси. “Не е само това. За професионалното развитие на хората със здравословни проблеми има непреодолими трудности тук. Ние не можем да намерим брайлови ноти за Криси, за да помагаме за развитието на таланта ѝ. “Не я ли подкрепяме, талантът ѝ отива по дяволите. Проучихме и ще ги поръчваме от чужбина. Другата алтернатива е учителите на Криси да ѝ четат нотите, тя да ги записва на брайловата си машина и после да ги разучава така. Това е безсмислено губене на време и практически е неизпълнимо”, споделя майката Петя Кирилова.
Дори и така талантливата Криси си има любими пиеси за пиано и непрекъснато напредва. “Любими са ми “Валс” на Щраус, “Капричо”. Всеки ден свиря. Но най-обичам да пея. Забавлявам се с пеенето. Пее ми се поп музика. Любимата ми българска певица е Лили Иванова, харесвам и Джеси Джей, зная песни на Риана, Адел”, разказва талантливото и лъчезарно момиченце.
Тя е малка, но мечтата ѝ е голяма. “Искам, като порасна, да стана добра певица и пианистка”, искрена е Криси. “Дано да стане по-самостоятелна и да ми е здрава, защото тя и брат ѝ са живота ми”, казва майката Петя Кирилова.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново