Служители от следствения арест във В. Търново излязоха на протест

Публикувано на пт, 12 май 2023
818 четения

Служители от следствения арест във В. Търново излязоха на мирен протест. Недоволството им е заради условията на труд, нарастващата агресия, както и липсата на информация относно финансирането в частта за работните заплати и допълнителните плащания. Протестиращите се събраха в 09,00 ч. пред сградата на Окръжна следствена служба и заявиха, че подкрепят колегите си от затворите и следствените арести в страната, които излязоха на жълтите павета в София.

“Събрали сме се, за да изразим недоволството си от направените реформи от ръководстово на Министерство на правосъдието и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” по повод премахването на 24-часовия режим на работа от смесените графици. Считаме, че това не работи и не е по-хуманно за нас, предвид фаакта, че думата хуманност означава уважение към личността. Очевидно нас не ни уважават, след като заявихме с подписка, подкрепена от 2500 човека, че не се чувстваме добре от тези промени – изморени сме и не можем да проследим правилно физическото и психическо състояние на задържаните лица, но не бяхме чути. Минахме на 12 часа, които са ни крайно не достатъчни за почивка и възстановяване”, заяви младши инспектор Петко Петков, председател на синдикалното дружество във В. Търново и член на Управитекния съвет на Синдиката на служителите за затворите в България. Той уточни, че в следствения арест в старата столица работят около 40 души. След затварянето на ареста в Габрово колегите им са прехвърлени във В. Търново и част от служителите се налага да пътуват. Исканията им са да се върне 24-часовия режим в смесения график. Настояват и за превенция срещу агресията на задържаните лица, както и увеличение на работните заплати.

Служителите от ареста споделиха и за лошите битови условия, при които работят, както и за проблеми с униформите.

“Когато има състав нещата се случват, но на много места по териториални поделения в страната съставът е крайно недостатъчен, за да се покрият всички постове. Стига се дотам, че един служител трябва да обслужи три поста. Това също така доведе до зачестили опити за бягство, само за три месеца има няколко случая на различни места в страната”, каза още младши инспектор Петко Петков. Проблемите в системата водят и до текучество на кадри.

“Ние работим с риск за живота с лица от криминалния контингент. И докато колегите от армията тренират за среща с евентуалния враг, ние сме постоянно с врага. С тази реформа всекидневно сме в една деструктивна и враждебна среда”, заяви младши инспектор Станислав Савов.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново