Сложиха първите два подземни контейнерa

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
8579 четения

Първите два подземни контейнера за битови отпадъци във Велико Търново вече са факт. Първият беше поставен миналата седмица в района на музей “Възраждане и Учредително събрание” близо до паркинга. Вчера екип на “Янтра ДНЕС” видя как в земята беше положено и второто съоръжение, което се намира зад Паметника на обесените. Третият подземен съд ще бъде на ул. “Никола Пиколо”, уточни Зорница Кънчева-Миладинова, началник на отдел “Околна среда” в Общината.
Преди да бъдат пуснати за експлоатация, контейнерите ще бъдат тествани, но до края на годината и трите съоръжения ще функционират, увери тя. Те са от т.нар. двойки, като количеството отпадък във всеки контейнер е колкото това в съдовете от типа “бобър”. Стойността на всяка двойка възлиза на малко над 20 000 лв.
Подземните контейнери се поставят от старозагорската фирма “Инженерингова компания Сити Газ” ЕООД, която бе избрана за доставка и монтаж след обявената още през май обществена поръчка. Прогнозната ѝ стойност е 1 042 000 лв. без ДДС и включва проектиране, доставка и монтаж. На този етап приоритет е старата част на В. Търново, след което ще се търсят допълнително средства до размера на прогнозната стойност за полагането на подземни контейнери и в останалите райони на града. Такива “скрити” съдове за смет ще има и по бул. “България” и ул. “Н. Габровски”. Идеята е с поставянето им да се подобри обликът на града, а от хигиенна гледна точка ще се предотврати неприятната миризма от отпадъците, както и разхвърлянето им от съдовете за смет. В подземните контейнери боклукът се пресова под собствената си тежест и към часа на извозване заема по-малък обем. Херметичността на съоръженията защитава околната среда, а понижената температура на почвата в дълбочина е допълнителна бариера срещу разпространението на бактерии.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново