След разследването на “Янтра ДНЕС” и последвалата ескалация на гражданско напрежение “Континвест” се отказа от завода за хлор в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 11 Дек. 2014
582 четения

Завод за производство на хлор в Горна Оряховица няма да има, поне на този етап. Софийското дружество “Континвест” оттегли инвестиционното си намерение след разследването на “Янтра ДНЕС” и последвалата ескалация на гражданско напрежение. В града беше сформирано “Антихлор” движение”, инициативен комитет изпрати петиция до първите мъже в държавата и започна протестна подписка.
На 9 декември вечерта инвеститорът инж. Веско Цветков е провел дълъг телефонен разговор с кмета инж. Добромир Добрев.
Уверих го, че заставам зад мнението на гражданите и опасенията им, че бъдещият завод за производство на опасния химикал е много близо до училищата, болницата и жилищните квартали. Срещнах се и с инициативния комитет на “Антихлор” движението и им декларирах подкрепата си, коментира пред “Янтра ДНЕС” градоначалникът. Протестни декларации срещу завода за производство на хлор приеха и ротъри клубовете в Горна Оряховица и Лясковец.
Вчера сутринта от “Континвест” са изпратили по електронната поща писмо до Община Горна Оряховица и Общинския съвет. В него инж. Веско Цветков уведомява кмета и председателя на ОбС, че оттегля инвестиционното си предложение и отменя насроченото за 16 декември обществено обсъждане на доклада по ОВОС за изграждането на модулен тип хлоралкална електролиза.
“Надяваме се решенията ни да спомогнат за намаляване на напрежението в Горна Оряховица. Инвестиционните ни намерения имаха за цел да допринесат за икономическото развитие на Горна Оряховица и да превърнат града в индустриален център от европейски тип. Не бихме искали да реализираме своите идеи на всяка цена и против волята на обществото, а в партньорство и подкрепа от страна на обществеността и ръководството на Горна Оряховица”, се казва в писмото за оттегляне на инвестицията от 25 млн. евро в опасното производство.
Производственият капацитет от 15 000 тона хлор годишно или 45 тона на денонощие прави предприятието с висок рисков потенциал според Закона за опазване на околната среда. В инвестиционното предложение са описани още близо 100 000 тона други взривоопасни и леснозапалими химични съединения, които могат да доведат до взрив в случай на авария и хлорно обгазяване. Петицията срещу изграждането на завода за хлор в Горна Оряховица в интернет до вчера беше подкрепена от 1100 души, а подписката – от над 1200 граждани.
“Ще продължим да наблюдаваме процеса на работа на “Контнивест” в Горна Оряховица, защото складовата им база остава. От РИОСВ ще поискаме да монтират клетка в близост до имота на инвеститора за наблюдение на състоянието на въздуха. Имаме опасения, че ще продължат да строят завода, без да имат разрешение за това, коментираха вчера пред “Янтра ДНЕС” от “Антихлор” движението.
Насроченият за 15 декември протест от 17 часа на площад “Георги Измирлиев” пред Общината остава. На него ще изразим победата си, че гласът на гражданското общество се чува, заявиха от инициативния комитет на протеста.
Днес на извънредна сесия се събира и Общинският съвет в Горна Оряховица. Съветниците ще обсъдят предложената им декларация срещу хлорната фабрика.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново