След публикация в “Янтра ДНЕС”: Агенцията за закрила на детето се зае със случая на бащата, който се бори за своя син

Публикувано на ср, 30 окт. 2019
1759 четения

Държавната агенция за закрила на детето ще следи развитието на случая на Никола Мирчев от В. Търново, който вече няколко месеца се бори с институциите, за да си върне 4-годишния син. Както “Янтра ДНЕС” писа, след раздяла с майката на детето преди 3 г. бащата всеотдайно се грижел за момченцето. С решение на съда, след 6-месечно отлагане от страна на майката да го изпълни, през лятото тя решава, че иска да отглежда сина си и го взема от бащата. Никола споделя, че е притеснен за живота и здравето на детето, защото, по думите му, то се отглежда при лоши битови условия и затова е сигнализирал различни институции, включително и ДАЗД. Заедно с момченцето живее и по-голямото му братче в дома на майката в плевенско село.
На запитване от “Янтра ДНЕС” от ДАЗД информират, че са запознати със случая от август т.г. след подадена жалба от Никола Мирчев. В тази връзка комисия от инспектори са извършили проверка в периода 19-20 септември в Дирекция “Социално подпомагане” – Кнежа. Резултатите от нея сочат, че във връзка с изготвяне на социалните доклади до съда заради водените дела между родителите социалните работници са събирали информацията от всички възможни източници – майката, децата, детското заведение, което посещават, личния лекар на момчетата и роднини. Становището на отдела за закрила на детето в Кнежа е, че няма непосредствен риск за живота и здравето на двете деца. Същевременно от ДАЗД посочват, че не е отчетен ескалиращият родителски конфликт. Затова са предписали задължителни за изпълнение мерки за отваряне на случай за работа в отдела за закрила на детето, което да даде възможност за извършване на оценка на родителския капацитет, да се планират дейности и мерки и да се наблюдава тяхното изпълнение, включително и грижите за двете деца от страна на майката, както и спазване контактите на лични отношения с бащата, обясняват от ДАЗД.
Никола Мирчев е категоричен, че изготвените доклади не отговарят на истината и институциите неглижират проблема, прехвърляйки си топката един на друг. Той разказа, че от отдел “Мониторинг и контрол правата на детето – Враца”, които са част от ДАЗД, са им обяснили, че има установени пропуски в работата на отдела за закрила на детето в Кнежа. С това на практика институциите си противоречат дали има нередности, или не, в това как се отглеждат децата. Никола Мирчев споделя, че въпреки трудностите ще продължи да се бори за детето си и ще обжалва решението на съда, с което е дадено на майката.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново