След повече от 40 години във В. Търново отново има паметник на Ботев

Публикувано на нд, 2 юни 2019
2785 четения

След четири десетилетия във Велико Търново отново има паметник на Христо Ботев. Пред новооткрития бюст в центъра на старата столица на 2 юни стотици великотърновци сведоха глави в знак на признателност пред подвига на великия българин и загиналите за свободата на България. След сиренния вой многобройните гости застанаха на колене пред паметника на поета-революционер, който се намира в градинката до сградата на пощата, откъдето започва и улица “Христо Ботев”.

Церемонията по откриването на паметника уважиха кметът на В. Търново инж. Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, общински съветници, директорът на Младежкия дом Румен Петров и др. Сред присъстващите бяха част от младежите, преминали по стъпките на Ботевата чета, както и ученици от едноименното училище в града. Тържествената програма започна с изпълнения на Смесения хор за обработен фолклор „Пъстра китка“ от с. Самоводене. Точно в 12,00 ч. присъстващите отдадоха едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България. Полк. Евгени Пенчев прие почетния караул на Националния военен университет. Отец Давид Йовчев отслужи заупокойна молитва и освети паметника. Официалното откриване направиха кметът инж. Даниел Панов, полк. Евгени Пенчев и деца от ОУ „Христо Ботев“ в старата столица.

„Думите не могат да опишат величието на Христо Ботев. И до ден днешен от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. И до днес Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци. Те го доказаха като за поредна година близо 100 младежи от В. Търново се включиха в похода „По стъпките на Ботев“. Вярвам, че всеки от нас достойно ще предава заветите на Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър, Караджата, на нашите предци – знайни и незнайни мъже и жени, отдали живота си за България. Така ще докажем, че сме достойни наследници на онези, за които днес звучаха сирените. Вечна слава на героите“, заяви кметът на В. Търново инж. Даниел Панов.

Венци и цветя пред паметника положиха десетки граждани и много деца,  представители на институции и организации. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя и на другите паметници във В. Търново – „Майка България“, „Васил Левски”, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, паметната плоча на загиналите, гробовете на Венета и Иванка Ботеви. Ученици от ПМГ „В. Друмев“ изпълниха пред „Майка България“ литературна композиция „Спасена памет“, посветена на 143 г. от гибелта на Ботев.

Първата копка на паметника на Христо Ботев във В. Търново бе направена на 2 юни м. г. Идеята за изграждането му съществува още от 2004 г. и е на Общински комитет “Васил Левски” и клуб “Христо Ботьов”, подкрепена от Общината. Автор на проекта е арх. Драгомир Йосифов, а финансирането за изграждането му и облагородяване на пространството около него е осигурено от строителната компания “Планекс Инфраструктура”. Монументът е с височина 4 м, а бюстът на Ботев е изработен от бронз и е дело на скулптора Венелин Василев. Той бе дарен на Общината от НВУ „Васил Левски“ за родолюбивата идея. Преди години бюстът се е намирал в двора на Старото военно училище, но след разрушаването му е съхранен от Общината. Бюстът е положен върху гранитен постамент, върху който има гравюра на оригиналния подпис на Ботев.

В. Търново е град, дълбоко свързан с бележития български революционер. Тук са живели неговата съпруга и дъщеря – Венета и Иванка. Именно в старата столица през 1877 г. за първи път 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България и националното обединение.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново