Слагат ново осветление по бул. “България”

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
1037 четения

Ново LED осветление ще бъде монтирано по бул. “България” във В. Търново. Инвестицията ще е със собствени средства на Общината и предвижда да бъдат премахнати старите осветителни стълбове и на тяхно място да бъдат монтирани близо 80 нови съоръжения. Всеки стълб ще е с по две осветителни тела – едното ще е насочено към уличното платно, а другото към тротоара. Вече са монтирани пробно четири съоръжения, уточниха от местната администрация. Изпълнението е възложено на фирма “Хит”, с която Общината има сключен договор.
Новите стълбове ще бъдат монтирани поетапно, докато тече преасфалтирането на бул. “България”, което се очаква да започне в началото на пролетта. Нова настилка ще има не само по булеварда, но и по останалите участъци, по които имаше изкопни дейности.
Мащабният проект стартира в края на 2021 г., като обхватът му засегна мрежата под булевард “България”, цялата главна улица и прилежащи улици в централната част на града. Новата ВиК мрежа е над 4 км и включва водопроводи, локални връзки и канализационен колектор.
Движението по бул. “България” бе възстановено изцяло на 22 август м.г., но моментното състояние на пътното платно е изключително лошо, с кърпежи и неравности, което основателно предизвика недоволство сред великотърновци. Обяснението от Общината е, че основната пътна артерия все още не се асфалтира, тъй като се изчаква да се слегне трасето по време на зимния сезон. Също така все още няма избран изпълнител за изграждане на кръговото кръстовище на Беляковско шосе, като идеята е асфалтирането да не е “на парче”, а да е по цялото трасе. След няколко неуспешни процедури за избор на изпълнител сега към обекта има интерес от страна на строителни фирми, а крайният срок за подаване на оферти е 2 март. След избиране на изпълнител и след изтичане на срока за обжалване предстои подписването на договор и стартиране на същинската дейност. Самото изграждане на кръговото кръстовище се очаква да продължи около месец, уточниха от Общината. Крайният срок за изпълнение на всички дейности по проекта за интегриран градски транспорт е до края на тази година.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново