Слагат антипаркинг съоръжения в старата част на Велико Търново

Публикувано на чт, 15 окт. 2020
2299 четения

Антипаркинг съоръжения предстои да бъдат монтирани в старата част на В. Търново. Обмисля се такива да има по улиците “Велчо Джамджията” и “Иван Вазов”. Това информира инж. Динко Кечев, директор на Дирекция “Строителство и устройство на територията” в Община В. Търново. Причината е, че зачестяват спиранията на граждани по тротоарите, особено по ул. “Иван Вазов”, където се намира детска градина “Пролет”.
“На този етап все още няма големи щети по тротоарите, но ако автомобилите продължават да спират върху новата настилка, такива неминуемо ще има. Затова преценихме, че трябва да ограничим нерегламентираните спирания на гражданите и единственият вариант е с подобни съоръжения. Все още обмисляме какви да бъдат – антипаркинг колчета, бетонни топки или подобни съоръжения”, уточни инж. Кечев.
Настилката в старата част на града беше подменена поетапно по време на мащабния проект за автентична градска среда, който приключи миналата година. Още докато течаха ремонтните дейности, граждани редовно алармираха в социалните мрежи, че на места каменните плочки по част от тротоарите са отлепени и начупени. Най-много щети има по решетките на дъждоприемните шахти.
Направените проверки на експертите още тогава установиха, че една от причините за това не е в некачественото изпълнение на ремонтните дейности, а заради паркирането на автомобилите върху тях. Възстановяването на улиците продължава да е за сметка на фирмите изпълнители, тъй като обектите са в гаранционен срок, макар че в случая вината не е тяхна, а на недобросъвестни граждани. “Опитваме се да ограничим подобни нерегламентирани спирания поне в централната част на града и главните транспортни артерии, по които минава трафикът и градският транспорт, въпреки че хората са свикнали да спират навсякъде, което не е правилно”, коментира още инж. Кечев.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново