Симпозиум на тема образование събра участници от 6 държави

Публикувано на ср, 24 Ное. 2021
30 четения

Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” бе домакин на Международния симпозиум “Образование ‘21”. Той се проведе на 19 ноември и беше пети по ред след първата конференция през 2016 г., посветена на предизвикателствата пред историческото образование на това столетие. Участие в събитието взеха близо 30 преподаватели, изследователи, експерти в областта на образованието и музейни специалисти. Те бяха от 6 държави – България, Русия, Украйна, Република Казахстан, Република Северна Македония и Испания.
Организатор на форума са две катедри при Историческия факултет на ВТУ – “Нова и най-нова история на България” и катедра “География”, съвместно с Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти. Традиционен партньор на симпозиума е фондация “Проф. Румяна Кушева” (София). Тази година специален партньор беше великотърновското СУ “Емилиян Станев”, което реализира своя проект “Аспекти на наследството в дигитална среда”, съвместно с ВТУ и с Регионалния исторически музей в старата столица. Стремежът на организаторите, както всяка година, бе да заложат общ тематичен акцент и послание, което да обединява диалога между участниците. Провелата се среща предложи на участниците темата “Наследството в съвременната епоха”.
Целта на международния форум е да дискутира различни аспекти на наследството, предизвикателствата пред неговата социализация и възможностите за отговор, които търсят научните работници, музейните специалисти, преподавателите в средните училища и в университетите, образователните експерти и организациите, предлагащи образователни услуги. В съдържателно отношение включените в програмата доклади бяха обединени в няколко тематични направления: Наследството и културното конструиране на локалността; Споделеност на опита – културно наследство и идентичност; Наследство и гражданско образование – от предизвикателства към решения; Педагогика на наследството – топоси на паметта; География и наследство в мащабите на дигиталното съвремие; Дигитално наследство – синхронни и асинхронни дидактически ракурси.
Докладите ще бъдат издадени от Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий” в специален сборник (том 5), чието финансиране е осигурено по проекта на СУ “Емилиян Станев”.
Поради сложната епидемична обстановка в страната заседанията се проведоха онлайн. Форумът беше отворен за всички, които проявяват интерес към проблемите на наследството и на интегрирането му в училищното образование с помощта на съвременните дигитални технологии.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново