Симона и Явор Божанкови – за семейството, политиката и каузите в живота им

Публикувано на пн, 11 Февр. 2019
4155 четения

Народният представител от “БСП за България” Явор Божанков е едно от младите, но и различни лица на политическия небосклон. Той не е партиен член и не защитава сляпо партийните доктрини, а винаги има позиция, която аргументирано защитава. Убедено отстоява както национални, така и местни каузи.
Явор споделя, че винаги е имал интерес към политиката. Още като студент станал председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България и като представител на малките фирми от бранша е контактувал с различни политици, организирал е големи протести. “И до днес съм председател на тази асоциация. Мисля, че моето призвание е това да представлявам хората. С времето разбрах, че човек, ако иска да променя нещо, то мястото му е в политиката, колкото и за един млад човек тя да е нечиста дума”, споделя младият депутат, който днес навършва 29 години.
Идеята Божанков да влезе активно в политиката била на председателя на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. “Смяташе, че хората вече предпочитат да гласуват за личности. Убеди ме да се кандидатирам за депутат. Не беше трудно, защото винаги съм бил граждански активен. Направихме една добра кампания и станах част от политиката като народен представител”, пояснява Явор.
По думите му противно на това, което се говори, че младите хора са бъдещето и че трябва да им се отстъпва място, реалността е различна. “Тази среда е изключително враждебна за един млад човек. Младите са по-скоро декор, тоест, хубаво е да са част от кампанията, да бъдат показвани на хората, но ако реално решат да са част от процесите, се сблъскват с една сурова реалност. В политиката важат законите на джунглата, по-слабите просто не оцеляват”, категоричен е той.
Божанков винаги е виждал живота си в България. Още от шести клас знаел, че иска да учи право и да бъде юрист. Една година обаче му се наложило да живее в чужбина, когато съпругата му учела във Великобритания “Бизнес предприемачество и маркетинг” и се родил малкият им син. Явор отишъл при нея да го гледа, за да може тя да си взема изпитите. Четял и за неговите и си идвал в България, за да се явява и на своите.
Явор и Симона са учили заедно в Американския колеж във Велико Търново, но се открили един друг едва първата година като студенти. “В колежа, ако някой ми беше казал, че с Явор ще станем двойка, нямаше да му повярвам. Бяхме в различни компании, нямахме допир един до друг. Тогава ми изглеждаше много опърничав, но ми правеше впечатление, че има лидерски качества. Винаги отстояваше мнението си, беше много добър оратор. Три години подред беше президент на учениците в “Аркус”, разказва Симона. “Вече бяхме първи курс в университета и един ден нейната съквартирантка в Англия, с която бяхме приятели, ми каза, че Симона си идва в България, но каца през нощта и ми подхвърли, че ще е добре да я взема от летището. Не бях много навит да мина 500 км, но мой колега от университета ме убеди да отида, защото можело да стане нещо интересно. Това интересното продължава вече 10 години”, усмихва се Явор. Симона родила сина им Румен на 22 години. Решили да си завършат висшето образование и тогава да правят сватба. Малкият бил на година и половина, когато се венчали.
Ние сме един за друг, откривам себе си в него, казва Симона. Тя успява да извади най-доброто от мен и аз от нея. Аз бях неорганизиран, хаотичен, но се промених, допълва Явор. Симона обяснява, че винаги е знаела и е усещала вътрешно, че Явор ще се занимава с политика и когато моментът дошъл, го подкрепила.
Божанков споделя, че народният представител не работи 2-3 дена в седмицата, както си мислят мнозина. “90 % от работа на депутата е извън залата – в комисиите, сред избирателите, той няма работно време. Сред избирателите си мога да бъда събота, неделя и понеделник, време, което би трябвало да отделям на семейството си, но се радвам, че Симона ме разбира”, признава той.
Малкият Румен, който през март ще навърши шест години, също разбира какво работи баща му. “Още миналата година му обясних, че работата ми е да правя закони, да създавам правила. Една вечер, докато го приспивам, той реши да лобира за интересите на децата и ме помоли, когато отида на работа, да напиша закон, в който да се казва, че възрастните не трябва да се карат на децата и че им се позволява да си лягат, когато си поискат”, разказва щастливият баща.
Божанков иска синът му да расте в държава, в която има върховенство на закона и всички са равни пред него. “Защото сега виждаме, че законът важи по-малко за едни, а за други повече. Това неравенство е една от причините хората да напускат страната, не е само липсата на средства. Гражданите търсят в държавата закрила и сигурност, а сега се получава така, че заради едно или друго твое действие или мнение държавната машина се използва, за да бъдеш притиснат и да мълчиш. Не искам държава, в която родителите са безсилни да спасят болните си деца”, категоричен е той.
Депутатът признава, че има малки победи, за които хората не разбират, но пък те му носят вътрешно удовлетворение. При промяната на Административнопроцесуалния кодекс се радвам, че успяхме да убедим управляващите, че някои от предложенията не са добри и е добре да ги оттеглят, дава пример той.
Все пак, когато намерят свободно време, Симона и Явор много обичат да пътуват както в страната, така и в чужбина. България почти са я обиколили. Пирин и Родопите са любимите им планини. В чужбина пътуват най-вече неорганизирано. Качват се на колата и тръгват. Един ден са в един град, друг ден в друг.
През последната година-две, заради многото ангажименти на Явор и честото му отсъствие, най-уютно им е вкъщи. Обичат да се събират с родителите си и да си правят различни изненади.
Трудно е да опишат живота си след десет години, но са убедени, че ще са заедно. Явор казва, че не може да разбере хората, които се вкопчват в политиката. “Човек трябва много бързо да може да излезе от нея, да има професия, която му носи удовлетворение. Дългият престой в политиката неминуемо води до скъсване с реалността. Животът на жълтите павета е един, но в кърджалийското село Черничево е съвсем друг”, категоричен е Божанков, който предпочита да е стъпил здраво на земята и да защитава само каузи, в които е убеден.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново