Симеон Сакскобургготски навърши 84 г.

Публикувано на ср, 16 юни 2021
808 четения

На 16 юни Симеон Сакскобургготски отпразнува своя рожден ден. Днес се навършиха 84 години от деня, в който 101 топовни гърмежа известиха за раждането на престолонаследника Княз Симеон Търновски и предизвикаха огромна радост сред населението.
Симеон Сакскобургготски живя петдесет години в изгнание, повечето от тях в Испания. Там той създаде своето семейство, както и множество приятелски връзки. През 2000 година Негово Величество се завърна в България.
Тази година, броени дни преди 84-тия си рожден ден, Царят прие в Двореца “Врана” по негова молба г-н Симеон Георгиев, който е роден на същата дата като Цар Симеон – 16 юни 1937 г., съобщи официалният сайт на Сакскобургготски www.kingsimeon.bg.
Той му разказа с вълнение своята история, че е трябвало да бъде кръстен Георги на дядо си, но в онези години родителите му решават да го кръстят Симеон, на името на новородения наследник на трона. Обичайна практика станало момчетата, родени заедно с Негово Величество да бъдат кръщавани с името Симеон. Царското семейство поемало издръжката на тези момчета. Всички те получили дрешки и други подаръци, по една царска сребърна корона, която била позлатена, и по едно кръстче с буквата “С”. Г-н Георгиев разказа на Царя, че след 9 септември 1944 г. комунистическата власт е направила всичко възможно да изземе тези подаръци, за да заличи спомена за Царското семейство, но неговите родители са успели да запазят златното кръстче.
В края на срещата двамата Симеоновци си пожелаха да са здрави и да се видят отново на 100-годишния си рожден ден.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново