Щети за 2 милиона лева са нанесли пороите в областта

Публикувано на пн, 3 юни 2019
513 четения

Щети за милиони левове нанесоха пороите през май във Великотърновска област. Над 2 млн. лв. са последиците само върху инфраструктурата, отделно предстои да стане ясно колко точно земеделски производители са засегнати и колко площи са унищожени при обилните валежи и градушка. Най-тежко пострадаха три общини – В. Търново, Свищов и Павликени. Щети има и в Полски Тръмбеш.
Близо 480 000 лв. ще получи община Свищов за справяне с последиците в няколко населени места. Това стана ясно след заседание на Постоянната областна комисия, която одобри исканията за спешно финансиране от държавата чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Заседанието бе открито от областния управител проф. д-р Любомира Попова. Одобрена е сумата от 140 000 лв. за ул. “Хаджи Димитър” и част от ул. “П. Р. Славейков” в с. Морава. В резултат от проливните дъждове, придружени с градушка и ураганен вятър на 16 и 17 май, а след това и на 20 май, бяха причинени сериозни повреди по уличната настилка. За ул. “Хаджи Димитър” и част от ул. “П .Р. Славейков”, част от ул. “Стара планина” (при жп прелеза) и моста над дерето на ул. “Камчия” в селото са одобрени 199 588 лв. За общинския път Козар-Белене – Плевен – Деляновци – Морава – Овча могила – Драгомирово на около 700 м североизточно от с. Деляновци са заложени 26 908 лв. За част от ул. “Янтра” и част от ул. “Ропотамо” в с. Ореш щетите са за 81 449 лв., а за част от ул. “Монт Еверест” в с. Овча могила – 30 847 лв.
Подкрепа получиха исканията и на кмета на старата столица за пътя Севлиево – В. Търново – Ветринци и две улици в селото, за които са одобрени 72 929 лв. В резултат от проливните дъждове на 20 и 21 май големият повърхностен воден отток причини значителни повреди на асфалтовото покритие и частично изравяне на трошено-каменната основа на пътя и участъци от две улици във Ветринци. За пътя Пушево – Дряново/Керека – граница общини (Дряново – В. Търново) – Шемшево – В. Търново в участъка от км 8+300 при с. Шемшево до км 12+400 и общински път Пушево в участък от км 6+000 до км 7+100 в с. Шемшево, Общината очаква подпомагане в размер на 447 422 лв.
Одобрение получиха исканията и на кмета на община Павликени за подмяна на съществуващи тласкателни водопроводи от помпената станция на с. Росица до нагнетателен резервоар на с. Вишовград на стойност 1 072 902 лв.
Над 11 000 дка са унищожени на 100 % в региона, отчитат от областната земеделска служба. 18 са констативните протоколи само за община Свищов, където най-тежко пострадаха селата Морава, Деляновци и Драгомирово. Унищожени са различни земеделски култури. Други 4 констративни протокола има и за община Полски Тръмбеш. Над 30 000 дка бяха засегнати в различна степен в региона от интензивните валежи миналия месец. Все още не е ясно каква ще е държавна помощ за компенсиране на щетите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново