Шок и ужас! Ток потече по ВиК тръбите на три входа

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
1336 четения

Неизправен бойлер вдигна на крак Пожарната, “Енерго-Про” и “Овергаз”

Десетки семейства във Велико Търново буквално се разтресоха, пипайки ВиК тръбите в домовете си в неделя вечерта. Сцена на волтовата пиеса се оказали трите входа А, Б и В на ул. “Баба Мота” 16 в старопрестолния град.
Малко след 19,30 часа на 2 ноември жена влязла да си вземе душ и в банята била разтресена от ток. В 19,39 часа тя подала сигнал на телефон 112, че на горния адрес по тръбите на ВиК и Овергаз тече ток 220 волта. Сигналът веднага бил предаден от Пожарната на дежурните в газовото и електроразпределителното дружество.
По нашите тръби нямаше електрическо напрежение, заяви пред “Янтра ДНЕС” Калоян Трайков, началник на “Овергаз Север” във Велико Търново. По думите му, инцидентът с ток по металните газови тръби не е изключение и се дължи на недобре занулена електрическа инсталация в жилищните блокове. Поне веднъж годишно ни се случва да ходим на сигнали, че по газовите тръби тече ток, посочи Трайков.
Оказва се, че проблемът, разтресъл три жилищни входа, е от неизправен бойлер, установили изпратените на сигнала екипи на “Енерго-Про”. При замерванията на съоръженията до границата на собственост, т.е. до електромерите, не се установило отклонение от нормите. Но по вътрешната електрическа инсталация на сградата, чиято поддръжка е ангажимент на собствениците, екипът открил отклонение от 10 волта, което е предизвикано от неизправен електроуред, съобщиха от “Енерго-Про”. Специалистите са посочили на собствениците електроуреда и са дали предписание за ремонт или подмяна.
Всъщност неизправният бойлер не е бил добре занулен, което може да се дължи или на дефект на уреда, или на аматьорски монтаж. Токът е тръгнал да си търси нула, намира го във водопроводните тръби и така домакинствата в трите входа, които са с обща ВиК инсталация, са били разтърсени от по-високо напрежение. Десетте волта не са в състояние да убият никого, но причиняват неприятно треперене и боцкане при допир до водопроводните тръбите, поясниха ел. техници.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново