Шофьор отказа да качи майка с болно дете заради липса на акт за раждане

Публикувано на ср, 30 окт. 2019
2713 четения

Майка с 4-годишно болно дете е оставена на спирка във В. Търново от шофьор на автобус, който отказал да я качи без копие от акта за раждане на дъщеря ѝ. За това сигнализира в редакцията на “Янтра ДНЕС” потърпевшата Гергана Герчева.
От началото на октомври младата майка живее в Павликени, където започнала работа през пролетта. Споделя, че редица пъти досега е пътувала с междуселищни автобуси, но досега нито веднъж не ѝ е искано копие от акта за раждане на детето. Но на 25 октомври Гергана идва във В. Търново с момиченцето, тъй като се разболяло, а личният му лекар все още е в областния град. “На автогарата в Павликени ме видяха, че съм с дете, и ми издадоха билет само за мен, без да ми искат нищо. На връщане, в 11,30 ч., се качихме от пазара във В. Търново в автобус на фирма “Алекс ОК”. Шофьорът ми каза, че трябва да му покажа акт за раждане, за да е сигурен, че детето е на 4 г.”, разказва Гергана. По думите ѝ, след като обяснила, че досега никой не ѝ е искал подобен документ, шофьорът повишил тон и отвърнал, че това е изискването и ако няма акт за раждане, трябва да плати цената на билета от 5 лв. Афектирана Гергана слязла с детето от автобуса и снимала номера, при което един от мъжете в него предложил да плати билета, но тя отказала. “Въпросът не е в тези 5 лв., а е принципен. Във въпросния автобус се качиха и други хора с малки деца, но на тях никой не им поиска акт за раждане, а само на мен”, обяснява тя. Жената не крие възмущението си от ситуацията, в която е била принудена да чака друг автобус, за да се прибере с болното си дете.
От “Алекс ОК” заявиха за “Янтра ДНЕС”, че има наредба, приета от Министерски съвет. С нея се регламентира компенсирането на превозвачите заради задължителните отстъпки за пътуване на деца. Според чл. 28 от наредбата билетите за пътнически превоз на децата до 7 навършени години и от 7 до 10 навършени години по междуселищния автомобилен транспорт в страната се издават по реда на Закона за автомобилните превози срещу представяне на копие от акт за раждане за децата до 7 навършени г. и ученическа карта за учениците от 7 до 10-годишна възраст. В противен случай глобата за шофьор, който не спази наредбата, е в размер на 700 лв., обясниха от фирмата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново