Шаранът за Никулден удари 6 лева килото

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
319 четения

Дни преди Никулден във Велико Търново купуваме шаран по 6 лв. за килограм, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Традиционната никулденска риба м.г. се продаваше между 4,90 и 5,50 лв. Поскъпването търговците обясняват с общото увеличаване на цените на храните. Все още няма опашки, но по-предвидливи боляри вече купуват шаранчета и предпочитат рибата да не е над 2 кг. Търновци предпочитат див шаран, но той по-трудно се намира. Търговци в старата столица уверяват, че рибата пристига от сертифицирани рибарници в Южна България и хората трябва да бъдат спокойни за качеството.
Тази година магазините за риба в старата столица предлагат голямо изобилие. Най-евтин се оказва толстолобът, който търговците предлагат по 2,90 лв. за килограм. По-възрастните хора го предпочитат, защото рибата е два пъти по-евтина от шарана. Шайбите обаче са по-скъпи, струват по 6,00 лв., а филе от толстолоб се продава за 8,00 лв. килото. На шандовете има още пресен сом, пъстърва, кефал, чернокоп, сьомга, амур и десетки още морски деликатеси, така че изборът какво ще сложим на Никулден на трапезата е голям.
От понеделник започваме засилени проверки по обектите за продажба на риба, съобщи търновският шеф на Агенцията по храните д-р Станимир Спасов. По време на засиления контрол ще бъдат проверявани рибарници, а такива в областта са няколко, обекти за отглеждане на аквакултури, рибни продукти, складове за търговия с риба, пазари и борси. Ще следим за законността на обекта, как е оборудван, отговаря ли за изискванията да предлага рибни храни, как се съхранява живата риба и какво е здравословното ѝ състояние, допълни д-р Спасов. Той призова хората да не купуват риба от багажници и гаражи, където никой не дава гаранция за качество.
Д-р Спасов поясни още, че прясната риба има тънък слой слуз, ако обаче е обилен, това означава, че тя е престояла по-дълго време. Люспите също трябва да са блестящи, да няма разкъсвания и да падат. Освен това на прясната риба хрилете са розови, а очите – бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва бързо да изчезне.
Шефът на Агенцията каза още, че всяка година се натъкват на търговци бракониери по пътищата и въпреки глобите, нарушенията продължават. Освен по търговските обекти, заедно с Агенцията по рибарство и аквакултури, ще следим и за незаконен улов на риба, подчерта д-р Спасов.
Вчера, докато разглеждахме щандовете с риба в няколко магазина, пенсионерка от опашката разказа за интересна рецепта за печен шаран. Пикантното е, че след почистване рибата се пълни с пържени фъстъци с лук и гъби, като преди това вътрешността се поръсва със смлян джинджифил и шафран. След това се прибавя домашна майонеза със сметана. Шаранът се зашива и се пече в тесто един час на 150 градуса. На пикантния вкус най-пасва бяло вино “Тамянка”, препоръча пенсионерката.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново