Сградите в стария град не по-високи от 10 метра

Публикувано на пн, 24 авг. 2020
591 четения

Одобряване на задание и даване на разрешение за изработване на проекта за подробен устройствен план (ПУП) за старата част на Велико Търново предстои да приеме на предстоящото си заседание Великотърновският общински съвет.
Целта на плана, който ще се изработи, е да задава строителните норми на всички, които искат да строят или обновяват сгради в старинната част на града. Така ще се запази в максимална степен културно-историческото наследство, което придава колорит на Велико Търново и привлича туристи от страната и целия свят.
Новият план предвижда сградите от пощата до Царевец да не са по-високи от 10 метра, ще бъдат посочени и цветове за фасадите, които ще може да се използват, за което местната администрация ще следи строго. Той ще регламентира три зони. В първата ще е невъзможно собствениците да сменят предназначението на обектите, които имат специален статут, като дюкяните и занаятчийските работилници на Самоводската чаршия.
Според плана голяма част от терените на старата столица ще се превърнат в паркинги, тъй като проблемът с паркирането е един от най-сериозните не само за старата част, но и за целия град.
Новият план предвижда и изграждането на панорамен път, който ще свързва кв. “Картала” с ул. “Кольо Гайтанджията”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново