Сграда от бъдещето се извисява над Лясковец

Публикувано на чт, 4 юни 2020
10576 четения

Уникална сграда, която е единствена по рода си в Европа, се извисява във високата част на Лясковец. Атрактивният имот е собственост на Андрей Трифонов, който е техник по образование. Височината на сградата е 12 метра, а за изграждането ѝ са използвани 500 куб. бетон и 171 тона желязо.
“Сградата е построена през 2003 г. Понеже районът е земетръсен, исках да построя нещо, което да е устойчиво на земетресения. Постройката е много здрава. За изграждането ѝ са използвани само стомана, бетон и стъкло, няма тухли или други материали. Подходяща е както за живеене, така и за заведение или друг бизнес. Смея да твърдя, че няма друга такава сграда, единствено телевизионната кула в Сиатъл прилича малко на нея”, разказва Андрей Трифонов. Автор на проекта е арх. Пламен Цанев, а конструктор е инж. Евгени Тотев. Изграждането на сградата е финансирано изцяло с лични средства.
Имотът е разпределен на три нива. Първото ниво разполага със складови помещения и гараж. Вътрешните стълби водят към втория основен етаж, чиято площ е 120 кв.м и представлява огромно панорамно помещение с тераса. Намира се на 6 метра височина и оттам се открива уникална 360-градусова панорама. На третия етаж е по-малко помещение с площ от 36 кв.м, което е на 9 метра височина. Дограмата е с троен стъклопакет, а ламаринените плоскости са с антикорозионно покритие.
Нестандартният имот е пуснат за продажба на цена от 350 000 евро, макар че според собственика ѝ реалната стойност е по-висока, предвид нейните предимства и това, че няма аналог. Към имота има и двор от един декар, а сред плюсовете му е фактът, че се намира под Арбанашкото плато, известно със здравословния си климат заради беломорското течение.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Петко ГАНЧЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново