Села в областта остават без обществен транспорт

Публикувано на ср, 8 Ян. 2020
3887 четения

Няколко села от община Павликени от днес остават без обществен транспорт. Причината е, че превозвачът, който обслужва района, отказва да поднови договорите си за линиите, които са на загуба, съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Хората, които нямат личен транспорт, ще бъдат подпомагани от кметовете по селата, както и до сега, допълни той. Това обаче е само временна мярка, ще се търси изход от ситуацията. Общините ще настояват за законодателни промени, които да им позволят да финансират превозвачите по губещите линия, допълни Манолов.
Линията, която се прекратява, заради изтичане на договора и нежелание от превозвачите да я изпълняват заради загубите, е от квотата на община Велико Търново. Ситуацията обаче пряко засяга всички села между Велико Търново и Павликени. “Има десетки учители, служители от кметствата в Мусина и Михалци и други работници, които ще останат без транспорт до работните си места. Няма как община Павликени да я поема, защото това е свързано със закупуването на автобуси, изваждане на лицензи. За да бъде решен проблемът, е нужна промяна в Закона за държавната помощ – общините като юридически лица и възложителят да имат право да субсидират губещи линии. Тогава ще нарасне интересът на тези фирми да участват в конкурси”, посочи инж. Манолов. С проблема писмено са запознати народните представители от региона Станислав Стоянов и Весела Лечева.
Община Велико Търново обяви пряко договаряне с превозвачите със срок до 17 януари. За десетте дни до тогава обаче не е ясно как ще пътуват хората.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново