Съветник предлага разписанията на автобусите да се качат в Google Maps

Публикувано на пт, 18 юни 2021
846 четения

Динамичните графици с разписанията на обществения транспорт и автобусните спирки в град Велико Търново да бъдат качени в Google Maps предлага общинският съветник Якоб ван Бейлен. Според него, освен градските линии в електронен формат е добре да бъдат споделени данни и за междуградските, регионалните и националните линии, които имат спирка в града. Важно е данните да са достъпни в отворен вид за ползване и от други доставчици, които да ги използват в платформите и приложенията си. Така информацията ще е достъпна както за всички жители на града, така и за българските и чуждестранните посетители.
Във връзка с изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт в град Велико Търново Общината вече обяви, че ще събере реални данни за обществения транспорт в града, за да ги използва за информационните табла на автобусните спирки. Това означава, че динамичните данни за спирките и разписанията са налични или скоро ще станат достъпни.
Изпълнението на това предложение не би коствало средства на местната хазна, тъй като Google е готов да качва данни в своята дигитална карта безплатно, за да направи системата си по-привлекателна за потребителите.
Във връзка със своето предложение Якоб ван Бейлен отправи питане до кмета на Община Велико Търново кога съответните данни ще бъдат качени в Google Maps.
“Наскоро исках да отида до Етнографския музей “Етър” край Габрово. Нямам автомобил, затова чрез смартфона си потърсих информация за маршрута. Google веднага намери правилното място и маршрутът се появи на екрана ми. “Вървете 24 минути от дома си до жп гара Велико Търново”, каза Google. Следват подробни инструкции как да стигна до желаната дестинация. За град Габрово те включват конкретни данни като номер на автобус, име и точна локация на спирка, точен час на тръгване и т.н. – полезна информация за всеки посетител. За сравнение – във Велико Търново трябва да вървя пеша за 24 минути. Това се случва, защото за разлика от Габрово за Велико Търново в Google Maps не са известни никакви данни за спирките и разписанията”, обясни каква е ползата от споделянето на разписанията Якоб ван Бейлен.
Отговорите на поставеното питане ще бъдат част от предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет на 24 юни.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново