Съветник от Павликени предлага сесиите на местния парламент да се излъчват на живо

Публикувано на вт, 1 Ное. 2022
267 четения

Предложена промяна в Правилника за дейността на Общински съвет – Павликени, която предстои да се разгледа на следващото редовно заседание, е на път да превърне местните парламентаристи в най-прозрачно работещите в региона.
Промяната предвижда видео излъчване в реално време, както на сесиите на ОбС, така и на заседанията на постоянните комисии към него.
Предложението е на общинския съветник Цанко Цонев, който от началото на мандата работи за повече прозрачност в управлението. Ако идеята получи подкрепата на ОбС, това изцяло ще затвърди признанието, получено наскоро от Община Павликени, за иновации и добро управление, убеден е Цонев.
Според действащия правилник за работата на Общинския съвет, възможността за пряко излъчване на заседанията му е предвидена само при обявяване на извънредно положение, бедствено положение, извънредна епидемична обстановка или кризисна ситуация, засягаща територията на общината или част от нея.
Видеоизлъчване от работата на комисиите пък никога не е предвиждано, към момента тя се отразява само с протоколи. Предлаганите промени касаят и протоколите – те следва да се съставят по-подробно и да се публикуват в интернет страницата на Общината.
„По този начин се спазват основните принципи на публичност, прозрачност, предвидимост, съгласуваемост, обоснованост, откритост, достоверност и пълнота на информацията при вземане на решения от значение за местната общност“, е записано в мотивите към предложението.
Според Цанко Цонев прозрачността в работата на властите е разковничето за по-голямо доверие към тях от страна на гражданите. „Недоверието в институциите е един от факторите, който повлия и за ниската избирателна активност на последните избори“, коментира общинският съветник.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново