Съществен ръст на погребенията в община В. Търново през 2020 г.

Публикувано на ср, 20 ян. 2021
8199 четения

Съществено увеличение на броя погребенията бе отбелязан през изминалата 2020 г. Те са били 772 – със 102 повече спрямо 670 през предходната 2019 г.
“В началото годината започна добре. През първото полугодие дори се наблюдаваше съществено намаляване от порядъка на 15 %, спрямо първото полугодие на 2019 г. Впоследствие, особено през месеците ноември и декември, ситуацията коренно се промени”, обясни Методи Петров, управител на Общинското дружество “Обредни дейности”. Той припомни, че точно през последните два месеца на 2020 г. беше и втората, значително по-силна вълна на COVID-19 в България.
В резултат на епидемичната обстановка се наблюдава увеличаване на случаите на кремация. Тъй като те се извършват от частни фирми, Петров не можа да посочи точния им брой, но поясни, че те са резултат най-вече от завишените здравни изисквания при погребението на починали с коронавирус. Покойниците трябва да бъдат поставяни в метални ковчези, да се използват дезинфектанти и т.н., което допълнително оскъпява погребението и принуждава голяма част от близките на починалия да предпочетат кремацията.
В края на 2020 г. Община В. Търново стартира процедура по разширяването на гробищния парк в старата столица. Към него ще бъдат добавени около 20 декара нови площи, в съседство със сега съществуващите. Те ще се простират до автополигона в посока село Беляковец. Очаква се до средата на годината това да стане факт и да бъдат осигурени достатъчно гробни места за близките 10 години. В проекта са включени също алеи, зелени площи и места за урни. Петров сподели, че и към момента няма проблем с урните, тъй като за тях има отделен парцел, както и съоръжения, включващи специални урнови ниши.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново