Със св. литургия и рибен курбан почетоха храмовия празник на църквата “Св. Никола”

Публикувано на чт, 6 Дек. 2018
398 четения

Със света литургия миряните във В. Търново отбелязаха храмовия празник на църквата “Свети Никола”. По традиция в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец в двора й беше осветен и раздаден рибен курбан за здраве. Над 40 кг шаран беше закупил свещеникът, за да бъде направена гощавката. Част от рибата беше изпържена и също раздадена на дошлите в храма.

Художникът Румен Райков и Димитър Димитров заедно приготвиха вкусния курбан. “Рибената чорба се прави от шаран, толстолоб, амур, колкото повече видове риба, толкова по-добре. Важно е още рибата да е по-мазна, става по-вкусно. Прибавят се още зеленчуци – лук, моркови, домати, нарязани на ситно, сол, черен пипер и девесил – подправката, която прави вкуса още по-приятен”, разказва Райков, който е преподавател по технология на графиката във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Той допълва, че курбанът трябва да се приготвя с много любов и желание.

По традиция част от благословеното ястие отец Славчо дари на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, за да могат и настанените там да усетят празника.

“Строителството на храма “Св. Николай” започва през 1834 г. от майстор Иван Давдата, градежът е завършен 2 г. по-късно от прочутия майстор Колю Фичето. Новата църква е осветена на 6 декември 1836 г. от Търновския митрополит Иларион Критски. За този строеж Колю Фичето получава прозвището “майстор”. Мястото е избрано така, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска трикорабна базилика с дължина 37 м и ширина 17 м”, разказва свещеникът.
През 1843 г. там е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела – за момичета и за момчета, а през 1844 г. е построена отделна сграда за него. Учител е бил Никола Златарски. През 1845 г. тук е основан и първият църковен хор в града, а негов диригент отново е бил Златарски. През 1872 г. е построена и камбанарията. През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание. В 1913 г. храмът става катедрален. През 1949 г. в северната част е построен параклисът “Свети Евтимий”.

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в християнския свят. Светията е роден през III век в Патара (дн. Мала Азия), живял е като монах и е избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Светите му мощи днес се намират в италианския град Бари. Той е покровител на моряците, рибарите и на банкерите.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново