Със 750 000 евро превръщат галерията на Боруна в модерен център на изкуствата

Публикувано на пн, 3 Дек. 2018
431 четения

В модерен център за изкуствата ще се превърне Художествена галерия „Борис Денев“ във В. Търново. За модернизацията на сградата в местността „Боруна” са предвидени мерки за енергийна ефективност, монтиране на енергоспестяващо осветление и внедряване на отоплителна, охладителна и вентилационна система. Средствата са отпуснати по проекта „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“, финансиран по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“. Той ще се реализира в партньорство с Община Калафат и Фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен, уточни Мариела Цонева, директор на общинската дирекция „Проекти и програми“. Общата стойност на проекта е 1 487 271 евро за всички партньори, като бюджетът на Община В. Търново е в размер на 749 957 евро.

„Целта на проекта е да се подобри устойчивото икономическо използване на културните ценности и наследство в региона на Централна България чрез разработване на интегриран туристически продукт, основан на популяризирането на нов тематичен маршрут „Изкуство и култура“, обясни Юлия Ликоманова-Мутафчиева, която е ръководител на инициативата. По време на представянето присъстваха и партньорите от Община Калафат. В румънския град предстои обновяване на Двореца-музей „Маринку“, който е дело на италиански архитект и е построена в началото на XX век , а в момента се използва за музей на изкуствата и етнографията.

По проекта е предвидено организирането и популяризирането на съвместни инициативи – изложби и други арт събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги, както и разработване на нов каталог на нематериалното културно наследство. Фондацията от Плевен също ще се включи в разработването на посочения туристически път и ще организира специално събитие на открито във В. Търново. Продължителността на проекта е 36 месеца и ще приключи през септември 2021 г.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново