Със 155 000 евро правят специализирани кабинети в СУ “Емилиян Станев”

Публикувано на чт, 15 юни 2017
583 четения

Специализирани кабинети за интердисциплинарно изучаване на математика, природни науки и информационни технологии ще бъдат изградени в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Екип от най-голямото училище в областта ще участва в разработването на нова учебна програма по трите дисциплини. Тя ще бъде апробирана в учебното заведение, а след това ще бъде предложена за одобрение пред образователните министерства на България и Румъния.
Учебните зали ще бъдат обзаведени и оборудвани със средства по международния проект “Координиране на съвместни политики и инвестиране в оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”. Близо 1 млн. лв. е общият бюджет на инициативата, а финансирането е подсигурено по Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България 2014- 2020”. Парите ще бъдат разпределени между четирима партньори, а водещ сред тях е Училищният инспекторат по образованието на област Кълъраш в северната ни съседка. От българска страна участват три училища – в Силистра, Тутракан и Велико Търново, за което са предвидени и най-много средства.
“Все повече ученици в Румъния се отдалечават от математиката и природните науки, а нашата цел е да направим тези предмети по-приятни за децата. В нашите училища обучението е по-близо до теорията, а практика почти липсва, затова искаме да представим тази научна област в друга светлина”, обясни Николае Мическу, който е координатор по научната дейност на проекта.
Учебните заведения ще разполагат с по 80 хиляди евро за модерно оборудване на ателиета за интердисциплинарно изучаване на математика, природни науки и информационни технологии. Ще бъде създадена и обща румънско-българска образователна платформа в интернет. Предстои издаването и на 1500 брошури по три теми. Първата ще информира за проекта, втората ще бъде посветена на най-известните изобретатели в българската и румънската наука, а третата – ще обобщи резултатите от практическите занимания на учениците и преподавателите, разказа още Николае Мическу. Окончателният продукт ще бъде представен в три изложения, едното от които ще се проведе във Велико Търново.
Това е вторият проект по програмата за трансгранично сътрудничество, по който работи търновското СУ “Емилиян Станев”. По първия през 2012 г. с най-модерна мултимедийна техника в училището бяха оборудвани кабинети по биология и математика. Педагози от школото участваха в създаването на електронни учебници за двата предмета.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново