Със 153 хил. лв. ремонтират Царевец и два музейни обекта в Арбанаси

Публикувано на пт, 23 Авг. 2019
563 четения

Ремонти на знакови културни обекти за 153 хил. лв. ще извърши до края на лятото Регионалният исторически музей във В. Търново. Средства са заделени за два от музеите в Арбанаси – Констанцалиевата къща и храмът “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Ремонтни дейности предстоят и на крепостта “Царевец” в старата столица, съобщи директорът на РИМ д-р Иван Църов. Парите са предвидени в инвестиционната програма на Община В. Търново.
Цялостен ремонт на покрива, който не е подменян от около 50 години, тече в Констанцалиевата къща, а предвидената сума е 58 хил. лв. От 60-те години на миналия век досега са правени само частични реставрации по фасадата и вътрешността на сградата, посочи музейният шеф. Той допълни, че това е вторият по посещаемост музей в Арбанаси след църквата “Рождество Христово”. Около 65 хил. туристи ежегодно преминават през Костанцалиевата къща, която е един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в Арбанаси.
48 хил. лв са предвидени за църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Парите са за ремонт на къщичката на свещеника или т.нар. килия. Приходите, постъпили в бюджета на музея от този обект за 2018 г. възлизат на 8 хил. лв.
На Царевец предстои да се направи ремонт за около 47 хил. лв на една от напречните крепостни стени с кула. Тя се намира в близост до Първата порта на крепостта. “Реставрацията не е аварийна, а планова. Там има известни затрудненията заради частните имоти по протежение на крепостната стена, които се намират срещу Хуманитарна гимназия. Стената вече е укрепвана през 60-те години, но естествените състаряващи процеси, породени от климатичните влияния, са неизбежни с времето”, обясни Иван Църов.
В началото на 2019 г. директорът на РИМ е изготвил подробна докладна с план-сметка за всички музейни обекти, които се стопанисват от институцията. Тя е предоставена на кмета и Общинския съвет, а исканата сума бе в размер на 1 121 378 лв. 378 хил. лв бяха заявени като необходими за аварийна консервация и реставрация на крепостта “Царевец” във В. Търново, чиито оригинални зидове се рушат с всяка следваща година. От сериозни ремонти за над 100 хил. лв. се нуждае и арбанашкият храм “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. За тази църква екипът на търновския музей е подготвил и проект, с който кандидатства за 137 хил. долара пред Посланическия фонд. “Разработката е за реставрация, консервация и социализация, ще продължи година и половина и трябва да приключи в края на 2019-а. Основната идея е да бъдат реставрирани някои от стенописите, върху които са се натрупали соли от влагата. Трябва да бъдат изолирани и местата, откъдето прониква вода в храма”, обоснова се д-р Църов.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново