Сърцето на България тупти в уникалното пътуващо читалище “Бащино огнище”

Публикувано на ср, 11 май 2016
474 четения

Родолюбци обединяват силите си, за да показват на мало и голямо българския бит, култура и войнска слава

Пътуващо кътче от родината разказва за българския бит, култура и войнска слава. С уроци по родолюбие единственото у нас читалище на колела “Бащино огнище” гостува на Националния събор на овцевъдите от 6 до 8 май до Петропавловския манастир и предизвика фурор сред гостите на празника. Читалището е разположено в автобус, в който е подредена пътуваща експозиция от периода на Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с националноосвободителните ни борби и войните за териториално обединение. Зад всеки манекен се намират таблет и мултимедия, по които се наблюдават кадри от български култови исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени са народни носии от различни краища на страната, автентични предмети и др., а пред автобуса са подредени исторически книги с патриотични заглавия.
Още на входа на читалището посетителите бяха посрещани от Аспарухов войн с конска опашка на колана си, пандурин, пазач на Рилския манастир, хайдутин, борил се за свободата на България, Ботев четник, все герои от славното минало, събрани в пътуващия автобус.
Автор на идеята за пътуващата експозиция е 33-годишният патриот Ивайло Шопски, който живее в София. Той е завършил Стопанската академия в Свищов, има своите професионални амбиции и работа, но през свободното си време се посвещава на редица благородни каузи , насочени към съхранение и популяризиране на дати, събития и личности, оставили ярка диря в историята ни. Той се е наел с нелеката задача да обикаля страната и да припомня за историческото богатство на България.
Страната ни се обезбългарява, губим ценности и познания към традициите и историята, нямаме самочувствие, а има с какво да се гордеем, дори повече от други страни. Затова съмишленици от приятелския кръг “Бащино огнище” решихме да популяризираме нашата славна история, като търсим модерна и привлекателна форма, разказва Ивайло. Патриотите я намират в читалището, което е символ на обединението, възраждането, пазител на традициите, вярата, надеждата и българския дух.
И наистина читалището на колела няма аналог, то е модерно и живо и привлича младите хора. Достига до повечето от тях и разнася познания и национална гордост до всички краища, където тупти българско сърце. Освен това военните униформи, които са експонирани в автобуса, не могат да се видят на друго място, освен в Националния музей в София. Тук е облеклото на моряк от историческия кораб “Дръзки”, а също и на първия български космонавт Георги Иванов. Вече се оформя и кръг от хора, които имат идеи и искат да помогнат. Сегашната експозиция ще бъде като визитна картичка на пътуващото читалище, но в него ще се уреждат изложби на картини и фотоси, ще се показват и стари български занаяти, разказва Шопски.
Според патриота интересът към пътуващата експозиция е огромен. Само през дните на Събора на овцевъдите читалището е получило две покани да гостува в градове и десетки поздравления. Мисията ни е да отидем до всяко кътче на страната и да занесем малко огън, да вдъхнем национално самочувствие на хората, за да видят, че ние сме имали славно минало, коментира патриотът. Той допълни, че неговите съмишленици са от различни сфери на обществото, но са обединени от общата идея да популяризират опазване на културно-историческото наследство. Те са строители, учители, юристи, инженери, общински съветници от различни партии. Единственият критерий е да обичат България и да останат настрана от политиката. Има съмишленици, наследници на именити войводи и участници в освободителните войни. Нашият патриот Станко Вълчанов е потомък на Вълчан войвода, Божидара Корчева е роднина на Никола Корчев, спасител на Самарското знаме, разказва Ивайло.
Има много история, която все още не е изследвана и не се знае от обществото. Например, слабо известен е фактът, че в Трън хората се освобождават от турците чрез масирано организирано въстание месеци преди идването на руските войски. Освободени са дори районите на Цариброд, Босилеград и др. отвъд границата на България.
Днес нашите деца проявяват все по-малко интерес към славната ни история и забележителностите в страната, отчита Ивайло. Именно затова съмишлениците искат да провокират детската любознателност чрез състезанието “Познавам ли моята България”. За целта се използват 3D макетите, а игрално поле е голяма карта на България. Според регламента участниците разказват за българските забележителности, “пътуват” до определен маршрут, сглобяват пъзели и представят обекти от родния си край.
Играта се провежда в три кръга. Предварително състезателите търсят информация за историческите паметници и по този начин им даваме възможности да прояват творчески умения по нетрадиционен начин и да научат повече за България, разказва патриотът. Той допълни, че до края на май читалището ще посети Самоков, Враца, Червен бряг, Котел и Сливен, а през юни ще гостува и на двата фолклорни събора “Ирин Пирин” в Югозапада и “Леденика” в местността Леденика до Враца.
Мартеницата и читалището са двата най-български символа и ние носим отговорност да ги съхраним за поколенията, казва Ивайло. Сега “Бащино огнище” разработва идеята на уроците по родолюбие да разказва български народни приказки с поуки за децата. Това са “Хитър Петър”, “Болен здрав носи”, “Лъжливото овчарче” и др. Малчуганите гледат анимационни канали с грозни образи, които плашат човека. Книгите с поуките и гатанките са забравени. Искаме да ги възродим, да внушим почит и уважение към българските народни образи, уточнява Шопски. Целта ни е да отидем с читалището и при сънародниците в чужбина. Там са жадни за българщината. Не само концертите на фолкпевиците да напомнят за българската култура, необходима е автентичност и докосване до славната ни история, категоричен е сърцатият мъж.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново