Самоводската чаршия събра мало и голямо под шарения си воал

Публикувано на нд, 24 сеп. 2023
4251 четения

Самоводската чаршия във В. Търново събра под шарения си воал хиляди хора от различни възрасти, села, градове и държави. Гостоприемна и предлагаща за всекиго по нещо, тя се превърна в притегателен център за жителите и гостите на старата столица, дошли да отпразнуват Деня на Независимостта на България – 22 септември. Освен разнообразната културна програма, включваща изпълнения на живо, куклен театър, детско пяна парти, огнено шоу и атрактивни артисти на кокили, посетителите можеха да си закупят и различни интересни неща.
Почти на самия вход на чаршията Славчо Славов, управител на фирма, която предлага продукти с минерала зеолит и коприва, впечатляваше хората, разказвайки им за невероятните свойства на този минерал. Той подчерта, че това е национално богатство, чието най-голямо и най-качествено находище в света се намира на 25 км от Кърджали. Сапунът, който фирмата прави преди 8 години, се превръща в истински хит на пазара. Впоследствие с помощта на институт от БАН, екипът създава и други козметични продукти, най-продаван от които е паста за зъби, непозволяваща натрупването на плака и оставила без думи дори стоматолозите. Най-големият хит в момента е виното със зеолит, класирано от Световната енологична организация на 87-мо място в света. То е поредното доказателство, че в каквото и да бъде поставен ценнияj минерал, то става по-качествено и здравословно, посочва Славов. Според него във всеки дом трябва да присъства пудрата със зеолит, с която фирмата от 6 години зарежда Френската армия, а от 2 години – и Българската армия, и е отличен продукт за зарастване на рани без остатъци от белег.
Албена Георгиева и нейният съпруг предлагаха продукти от киви, отглеждано в семейното им стопанство в Петрич, където имат 5 декара насаждения. Жителите и гостите на В. Търново можеха да опитат плодово вино от киви и совиньон блан, сладко и чай с киви. Имаше и лимитирана козметична серия сапуни за тяло със семенца от киви, балсам за устни с киви и зимни сапуни, облечени във вълна, като по този начин свършват по-бавно и в същото време действат много добре на тялото. Те правеха и съпътстваща кулинарна работилничка за съхраняване на традицията „Юфката на баба Калинка“, в която Албена показваше как се точат кори за юфка, а в демонстрацията се включваха и деца.
„Кивито е лесно за отглеждане, защото не се разболява, не го нападат насекоми, само че трябва търпение, защото дава реколта чак на шестата или седмата година“, разказа Албена. „За България то е зимен плод. Може да расте в почти всяка точка от страната, защото издържа до -16 градуса. Там, където смокинята дава плод, може да се отглежда и киви“, обясни тя.
Жив шоколад предлагаха Стела и Христо Георгиеви от Добрич, които се занимават с изработката му от малко повече от година. Какаото се приготвя без термична обработка и нищо от останалите продукти не се нагрява над 45 градуса, което съхранява полезните антиоксиданти и вещества. Какаото се мели 36 часа, лешниците – 24 часа, като към тях се добавят собственоръчно изсушени и смелени сушени плодове, разказа Стела. Шоколадите, които семейството беше изложило на щанда си, бяха с лешник, роза дамасцена, малина, ягода, боровинка, кайсия, синя слива, мента, джинджифил, тревист бъз, натурален шоколад с чили и с какао. Също така на масата имаше шафран, който отглеждат, и какаови зърна от най-стария и най-качествен сорт Криолу, внос от Перу, с който работят.
Оргонити, изработени от епоксидна смола, в която са вложени благородни метали, стружки, кристали и символи, представи Теодор Демирев от Пловдив. Те представляват енергийни хармонизатори, изчистващи пространството от негативни лъчения и енергии. Оргонитите бяха под различни форми, които могат да се ползват за бижута или за декорация. Интерес представляваха също тибетските купи за медитация и релаксация, правени ръчно в Непал, парченца от свещеното дърво палосанто, богато на смоли и използвано за прекадяване и пречистване, както и минерала шунгит, който има защитно действие.
„Шунгитът е метеорит, паднал в областта Карелия в днешна Русия. Той може да се намери само там и е в два вида – обикновеният, който е бил в периферията на метеорита, и елитен, който заради високото налягане и температура в сърцевината на извънземното тяло е станал като стъкло. Шунгитът може да се използва и за пречистване на вода, като има сведения, че заради това си свойство е бил задължителен за всеки войник в императорската руска армия.
Светлана Иванова от 8 години се занимава предимно с рисувано стъкло, а постепенно добавя бижута и впоследствие сапунени рози. Тя е от В. Търново, но по време на ковид пандемията се мести да живее в Драгижево, където създава своите изделия. На своя щанд Светлана предлагаше рисувани стъклени и керамични съдове, аранжировки от сапунени цветя и др.
На съседния щанд Красимира и Мартин предлагаха ръчно изработени сапуни. Тяхното ателие стартира дейността си преди 10 години, като причината е атопичният дерматит на сина им, с който искат да се преборят. Първоначално създават сапун с боров катран, а след време го сертифицират, за да успеят да го предлагат и в магазините. Впоследствие разбират, че правенето на сапун е много интересно нещо и продължават да се усъвършенстват, преминавайки през различни курсове в България и в Англия, където живеят известно време. Така правят още няколко вида сапуни, скраб за тяло, балсами за устни, за коса, твърди и течни шампоани и други изделия. Всичко изработват ръчно, като подчертават, че това никак не е лесно, защото има много писане и смятане, за да се получи желаният продукт, от който клиентите да останат доволни. Сапуните, които предлагат, са с боров катран, кокосов, който е много пенлив, диня, детокс с мента, лавандула и активен въглен, нежният и подхранващ сапун с какао и карите, спа с розова глина, кокосово масло и черна хималайска сол за бърза спа процедура, синя глина и лавандула, както и мента и лавандула. Красимира прави и детски работилнички, в които децата сами могат да си направят сапунчета. Тя е подготвила и стартови комплекти, с рецепти и съставки, които също можеха да бъдат закупени.
Красимир Димитров от Г. Оряховица предлагаше красиви ароматни свещи, изработени от неговата дъщеря Катрин. Тя учи уеб дизайн и реклама и се занимава с това първоачално като хоби, а впоследствие прераства и в малък бизнес. Повечето свещи са под формата на мелби, торти и други лакомства, както и като малки бурканчета – комплименти за сватби, кръщенета и други поводи. Изделията са толкова реалистични, че често се случва децата да искат да си хапват от тях.
Татяна Касети обича да плете. Тази си страст открива по време на ковид пандемията и до ден днешен не спира да развива плетачните си умения. Преди това тя никога не се е занимавала с това. Иначе по професия е технолог в шивашката промишленост. Тази година Касети се включва във фестивала на Самоводската чаршия за първи път и желанието й е не толкова да продаде своите изделия, а да си свери часовника с другите като нея и с клиентите. Касети беше заложила предимно на флоралните изделия, но сред тях имаше и кошница с хляб, която изглеждаше като истинска. Татяна ни показа и своите модели на пица, паста, суши, пържени картофи, сьомга, сладък шкаф с понички, шоколад, крем брюле, шейкове и какво ли не още, които бяха наистина впечатляващи.
До Татяна беше Петя Петрова, която се занимава с ръчна бродерия под лупа на ситна панама. Тя, както приятелката й Татяна, прави това от времето на пандемията и също е майстор-занаятчия. Учила се е да бродира в училище, след това от майка си, а сега се учи от свои приятелки да плете.
В съседство можеха да се видят интериорни кукли, интерпретиращи Тилда, които са само за ценители и изискват голямо майсторство. Изработва ги Мария Спасова. Тя е самоука и се занимавас това от 6 години. За да стигне до сегашното ниво, е положила немалко труд, като в началото дори не можела да си вдене иглата на шевната машина. Казва, че обича да прави различни неща, като подвързии за книги, престилки, несесери и други изделия с практическа насоченост, интериорни играчки – магаренца, котки, кучета, цветя и други, но куклите Тилда в момента са нейната страст. Те са много познати в целия свят, с характерните си две точки за очи, ружа по тях и специфичното излъчване, различно от типичната кукленска красота.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново