Само родни туристи идват във В. Търново за празниците

Публикувано на чт, 29 апр. 2021
496 четения

Само българи се очаква да посетят Велико Търново и региона за Великденските празници. Тази година чуждестранни туристи няма да има заради ограниченията, свързани с Covid-19 и изискванията за PCR тест за влизане в страната. Не се очакват гости дори от съседна Румъния, които традиционно посещават старата столица.
“Резервациите са само от български туристи. Надяваме се с новите мерки за туристическия бранш, които бяха приети, през летния сезон да започнат да пристигат и чуждестранни туристи”, заяви Иво Стайков, комплексен управител на “Грандхотел Янтра” във В. Търново. Подобна е ситуацията и в другите хотели и къщи за гости в старата столица и региона. Хотелиерите се надяват на раздвижване и от страна на руските туристи, които допреди две-три години, почивайки по морските ни курорти, посещаваха и старата столица. Според представители на туристическия бранш мерките от страна на държавата относно предстоящия сезон са закъснели, което е довело до анулиране на стотици резервации в цялата страна. Едва във вторник – 27 април, стана ясно, че от 1 май чуждестранните туристи ще могат да посещават България, като вариантите за влизане в страната са три – със сертификат за ваксиниране, с негативен PCR или антигенен тест, както и с документ за преболедуване на инфекцията.
“Смятам, че тази година сезонът ще бъде по-тежък от миналогодишния. Освен отлива на туристи има и други сериозни проблеми и това е липсата на персонал. Има заведения, които не могат да отворят, защото нямат хора и това ще се усети още по-осезаемо, когато една част от работещите заминат за летните курорти. Причината за дефицита на кадри е, че затварянето на заведенията доведе до преквалифицирането на много хора от заетите в бранша”, заяви Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. По думите му въпреки обявените по-високи заплати желаещи да работят няма. Подкрепата от страна на държавата също липсва.
“Вече близо година чакаме помощта по програмата за малки и средни предприятия. Кандидатствахме още през юни миналата година, одобрени сме, но засега няма никакви преводи по сметките ни за миналогодишното затваряне”, коментира още Стефанов.
Хотелиерите също останаха с напразни надежди за подкрепа. От бранша още през март поставиха въпроса за създаване на изцяло нова схема за помощ на хотелиерския сектор, тъй като той не беше затворен, но нямаше как да извършва реална дейност заради мерките, предприети за ограничаване на епидемията от Covid-19.
Занаятчиите от Самоводската чаршия също се надяват на подкрепа, но от страна на местната власт. В тази връзка внасят в Общината искане за намаляване с 50 % на наемите за дюкяните и занаятчийските работилници заради отлива на туристи, разказа ножарят Кирил Димитров. Получават обаче отказ, а мотивът е, че са получили финансова помощ от държавата в размер на 5000 лв. С тях майсторите успяват да покрият натрупаните задължения от предходната година и в момента са в задънена улица. Заради кризата двама от майсторите на Самоводската чаршия вече са затворили дюкяните. Останалите все още се борят за оцеляване, разчитайки на малкото туристи, посещаващи В. Търново предимно през почивните дни.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново