Само един първокласник посреща училището в село Церова кория

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
3318 четения

Борил Димков е единственият първокласник, който днес прекрачва училищния праг на ОУ “П. Р. Славейков” в Церова кория. Любознателният първолак очаква с трепет началото на своята първа учебна година и с голямо желание тръгва по пътя на познанието.
Родителите на Борил са местни хора. Майка му в момента е временно изпълняваща длъжността секретар в кметството. Бащата е много добър автомеханик, от когото момчето определено е наследило интереса към тази професия. Борко има и по-голяма сестра. Тя се казва Елица, ще е в 6 клас в същото училище и това дава допълнителна увереност на бъдещия ученик. Ели е едно от най-дейните деца в селото. Тя свири на цигулка и участва във всички училищни и читалищни прояви.
Сградата на школото е в близост до къщата на семейство Димкови и това е голямо удобство за тях. Тя е модерна, а базата – съвременна. Освен класните стаи и кабинети училището разполага и с гараж за училищния автобус, столова, физкултурен салон, локално парно отопление, както и два компютърни кабинета. За съжаление родителите на другите деца на възрастта на Борил, по една или друга причина, са предпочели да ги запишат да учат в съседните градове Дебелец и В. Търново. Някои от тези семейства са от Миндя и Къпиново и Пчелище.
Училището в Церова кория е средищно и защитено за миналата учебна година, а за предстоящата също е предложено за такова. В него тази година ще се обучават 21 ученика, разпределени в смесени паралелки. Децата в първи клас учат с второкласниците, а третокласниците с четвъртокласниците. Пети клас е нулев, а шести е обединен със седми.
В ОУ “П. Р. Славейков” работят 6-ма учители на средна възраст. Някои от тях са от селото, а други пътуват от В. Търново.
“Педагозите в училището си вършат работата с голямо желание и отдаденост. Децата са почти като частни ученици, защото на всяко се обръща персонално внимание. Това е добре за тях.
Тук е запазено и уважението към учителя. Хубаво е и това, че когато има празнични прояви всяко дете се включва, за да се изяви”, казва Христо Кунчев, кмет на селото. Той споделя, че в Церова кория постоянно се заселват нови хора и почти не са останали свободни къщи за продан. Някои от тях са с малки деца и Кунчев се надява, че те ще са сред бъдещите ученици в училището. 15-те деца в детската градина в селото също може да попълнят паралелките в школото в следващите години. Кметът припомни, че в 9 къщи в Церова кория живеят и чужденци. Едно от техните деца също е било в училището в селото, а сега продължава средното си образование във В. Търново.
Учителите в ОУ “П. Р. Славейков” са добре подготвени за всякакви ситуации. При евентуално преминаване към онлайн обучение те имат необходимия ресурс и знания да се справят, както са го направили и през миналата учебна година. Тогава те и родителите на учениците са били в постоянна връзка и са си помагали взаимно в справянето с извънредната ситуация, добави Кунчев.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново