Само 17 зрелостници от областта са изкарали пълни шестици на матурите

Публикувано на пн, 17 юни 2019
4591 четения

Едва 17 ученици от област Велико Търново са изкарали пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Само двама от тях обаче са успели да постигнат максималните 100 точки на втората задължителна матура по предмет по избор. Това са Виктория Илиянова Маринова, която се е справила без грешка с матурата по биология и здравно образование, и Йордан Атанасов Александров, събрал максималните 100 точки на теста по математика. Те завършват с отличие Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в старата столица инж. Розалия Личева.
Само една е пълната шестица на матурата по български език и литература и за нея се е преборила Мария Дачева, също възпитаник на ПМГ. Общо 11 оценки Отличен 6,00 има на матурата по биология и здравно образование, 4 са пълните шестици по математика и една по немски език, сочи статистиката на РУО.
Общо 92-ма са зрелостниците в областта, постигнали по две отлични оценки над 5,50 на матурите. С най-много отличници могат да се похвалят ПМГ и Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, които имат по 28 абитуриенти с отличен, свищовското СУ “Николай Катранов” с 11 и Американски колеж “Аркус” с 9.
Добър 4,15 е средният успех на зрелостниците от областта, като резултатите са по-ниски в сравнение с м.г., когато завършващите са постигнали успех Добър 4,36, отчете инж. Личева.
1600 дванадесетокласници от областта положиха матурата по български език и литература. Добър 4,05 е средният успех на младежите, при 4,24 през м.г. С най-висок успех – Много добър 5,16, тази година са гимназистите от Американски колеж “Аркус”, като изпит там са положили 29 абитуриенти. След тях се нареждат възпитаниците на ПМГ със среден успех 5,11 при 133 завършващи и на СУ “Н. Катранов” в Свищов с 5,06. В Топ 5 влизат още Езикова гимназия с 4,98 и СУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. В дъното на таблицата по успех остават момичетата и момчетата от СУ-то в Сухиндол, Професионалната гимназия по транспорт в Стражица и СУ “Г. С. Раковски” във В. Търново, но там има само 2-4 зрелостници, някои от които са завършили предишни години, уточни Розалия Личева.
Данните образователното ведомство и т.г. показват, че резултатите на абитуриентите по чуждите езици са по-високи от тези по роден език. Най-драстичен спад се наблюдава на изпита по руски език – сега средният успех е Добър 3,85 при Отличен 5,54 м.г. Много добър 4,76 е резултатът по английски език, при 5,48 през м.г. По-висок е средният успех по испански – Отличен 5,72 при 5,58 м.г. Много добър 5,08 е успехът по немски език и 5,04 – по френски.
По-висок тази година е средният успех от матурата по математика – Много добър 5,05 при 5,00 през 2018-а. Успехът по история и цивилизация е Добър 3,96. Най-голям спад има в резултатите по физика и астрономия Много добър 4,73 при Отличен 5,95 м.г. Среден успех 4,11 имат учениците, решавали теста по химия и опазване на околната среда. Добър 3,67 е средният резултат по география и икономика, а по предметите от философския цикъл Добър 4,23.
Класацията по училища за втората матура по предмет по избор оглавява СУ “Николай Катранов”, където от години има елитна езикова паралелка. Завършващите там са постигнали среден успех 5,17. След тях се нареждат зрелостниците от Езикова гимназия с успех 5,07 и ПМГ с Много добър 5,04. Следват Американски колеж “Аркус” с успех Много добър 4,92 и СУ “Вичо Грънчаров” с Много добър 4,74.
Над 450 зрелостници от професионалните гимназии са се явили на изпит по теория и практика на професията, уточни началникът на РУО.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново