Съкратиха 80 души от военния завод в Килифарево

Публикувано на чт, 7 май 2020
2022 четения

80 работници са съкратени от военния завод в Килифарево, сигнализираха потърпевши. Това е поредната оптимизация на щата, след като в края на миналата година собствениците на предприятието намалиха персонала със 150 души.
През 2016 г. пловдивска фирма, която е един от големите производители на оръжия, купи бившия електромонтажен завод “Трифон Саралиев” в града, декларирайки сериозни инвестиционни намерения за неговото развитие. Производството е насочено към военни изделия, а броят на работещите в завода достига 300 души. През последната година ръководството на фирмата започна поетапно намаляване на работещите, като причината за това вероятно са финансови загуби.
Кметът на Килифарево Димитър Събев призна, че по негови наблюдения значително е намалял броят на автомобилите, спиращи пред завода. По неофициална информация в момента в него работят около 30 души. “Разговарях със собствениците и те ми казаха, че са се явили на търг за изпълнението на голяма поръчка. Ако го спечелят, ме увериха, че отново ще наемат служители”, каза още кметът на Килифарево. До сега предприятието е водило преговори и за други военни поръчки, но заради извънредното положение са били замразени.
От 13 март досега, когато бе обявено извънредното положение, общо шест фирми са подали заявления за масови съкращения на работници и служители в Дирекция “Бюро по труда” във В. Търново. Заявленията от работодателите са за общо 182 лица.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново