Събират подписи против провеждането на матурите и Националното външно оценяване

Публикувано на вт, 12 май 2020
427 четения

Подписка против провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оценяване след 7-ми клас, набира скорост в интернет. Събраните подписи вече надхвърлят 8 хиляди, а искането е изпитите да бъдат отменени заради липсата на гаранции за здравето на учителите, учениците и техните семейства. Към момента петицията е подкрепена и с над 160 подписа на граждани от Област В. Търново.
Министерството на образованието обяви новите дати за изпитите, както и мерките за безопасност при провеждането им. Според директори на училища, осигуряването на квестори, които да са млади и без здравословни проблеми, ще бъде трудно. Ученици и родители пък искат отмяна на матурите, а кандидатстването да става с текущите резултати в гимназиите и висшите училища. По тази тема мненията са раздвоени и докато учениците са предимно “за” отпадането на матурите, повечето учители са “против”.
“Не мога да коментирам тази подписка и настроенията сред учителите, учениците и родителите, защото нямам такива наблюдения. От Регионалното управление по образованието вече създаваме организация и подготвяме условията за провеждане на матурите и Националното външно оценяване. Нашата цел е да създадем предпоставки за опазване на живота и здравето на всички участници. Ща спазим изискванията за разстояние, дезинфекция на помещенията и използване на предпазни средства. Вече имаме и учители, изявили желание да бъдат квестори, като всички, които имат по-сериозни заболявания няма да бъдат включвани, за да не се създава риск за тяхното здраве“, заяви Розалия Личева, началник на РУО-В. Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново