С възстановка край Вишовград отбелязаха 146 г. от битката на Хаджи Димитър и Стефан Kараджа

Публикувано на пн, 21 Юли 2014
619 четения

Най-голямата и героична битка на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която се е състояла в местността Канлъ дере (Кървав дол) край павликенското село Вишовград, пресъздадоха от НД “Традиция” по повод 146-ата годишнина от паметните сражения. Мероприятието беше част от честванията, които организира кметството в с. Вишовград и НЧ “Ради Фичев”. В събота беше отслужена и заупокойна молитва за героите и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
Десетки любопитни зрители се събраха в местността, където са се водили сраженията на 9/22 юли през 1868 г., за да видят пресъздаването на боевете. Във възстановката участваха 35 души от регионалните клубовете на НД “Традиция” в страната. Всички бяха облечени в униформи и имаха оръжия, които са точно копие на онова, с което са се били четниците и турците. Над 500 фишека и патрона бяха изстреляни по време на сражението, което продължи около 20 минути.
125 души са последвали Стефан Караджа и Хаджи Димитър през 1868 г. Двамата събрали четата си в Румъния, за да вдигат въстание. На 6 срещу 7 юли 1868г. четата преминава Дунав при с. Вардим, Свищовско. По пътя си четата водила четири сражения. Те се случили все край Велико Търново – Горна Липница, Алеково, Александрово и Вишовград. Първата й битка е в лозята край село Караисен. Тази битка е сравнително лека, което оказва влияние при следващата – сражението при Канлъ дере – днешен Вишовград. Уморена от поредното сражение, четата спира за почивка и поставя на стража Христо Македонеца, чийто образ бе пресъздаден от най-малкия член на Великотърновският клуб – Йордан Райков. На сутринта (21.07.), в съня си той чува кучешки лай. Това се оказват турски ловци, които го забелязват и искат да го хванат. Той обаче стреля по тях и те бягат. В последствие ловците съобщават на турската армия и башибозук къде се намира четата. Неравната битка продължава над 10 часа.
В това сражение загинали между 29 и 36 четници. Тогава Стефан Караджа бил ранен от седем куршума, заловен от турците и отведен в Русенския затвор, където умира. Доцент Милен Михов влезе в ролята на Стефан Караджа. Петър Стефанов пък беше облечен като Хаджи Димитър.
На историческото място край с. Вишовград има издигнати три паметника, които почитат паметта на загиналите мъже.
Симеон ЦВЕТКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново