С танц на учителите и връчване на награди започна учебната година в Американския колеж

Публикувано на пт, 15 сеп. 2023
8566 четения

С атрактивен танц на учителите и връчване на престижни награди на изявени ученици започна новата учебна година в Американския колеж във В. Търново. За 21-ви път училищните врати се отвориха, за да посрещнат учениците, учителите и всички, които изпращат с благопожелания за добро начало своите деца и внуци. Новоприетите колежани положиха клетва пред знамето на училището,  произнесена от директорът Петър Иванов и зам.-директорът Маргарита Маринова на български и английски език.

„През годините Американският колеж доказва, че в образованието може и е задължително да се търси качество. Нашите ученици завършват образователната си степен и се реализират в страната и чужбина като конкурентни личности с подплътено самочувствие, базирано на техните умения и знания. Няма сериозна институция, която да разчита само на стари постижения и установени през годините дбри практики. За нас е необходимо да предлагаме адекватна на съвременното образование подготовка. По тази причина от предстоящата учебна година ние въвеждаме нова професия – „Приложен програмист“, в сътрудничество със Софтуерния университет и Частно училище „Светлина“. Говорейки за професионално обучение, можем да се похвалим и с дипломирането на първия ни випуск  „Машинен техник“ и неговата успешна реализация“, каза в приветствието си Петър Иванов, директор на Американския колеж. Директорът подчерта, че през изминалата година училището има 48 пълни отличници и 96 ученици, постигнали отличен резултат. Той допълни, че постиженията на олимпиадите, състезанията, извънкласните занимания, клубовете по интереси и спорта също са неразделна част от изграждането на способностите и уменията на всеки ученик. След приветствието си, директорът връчи престижните сертификати от Гьоте институт и Университета Кеймбридж на изявени ученици от колежа. Това са Мила Караиванова, Георги Здравков, Магдалена Христова, Мария Арсова, Никол Мутафчиева, Ивана Стоянова, Ния Владова, Невена Бояджиева, Нора Цанева, Рафаела Якова, Алиан Калмиков, Наум Тодоров, Лора Радойчева и Делян Русев.

„Това, което учите в училище, не е самоцел. То ви подготвя за много години напред при вашата реализация в живота“, подчерта Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във В. Търново, която също уважи тържеството.

„Първият учебен ден е символ на новото начало, изпълнен е с нови очаквания. През предстоящата година ви предстоят немалко трудни моменти, но пък ще има и много прекрасни – нови запознанства, приятелства и открития в необятния свят на знанието“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново и припомни важната роля на учителите и родителите в изграждането на личностните качества на младите хора. „На учението корените са горчиви, но плодовете са много сладки“, добави той мисълта на древногръцкия мислител Аристотел, която е валидна и до ден днешен.

Цвета  Караиванова, председател на Съвета на директорите на Американския колеж, също приветства присъстващите, а Елица Ангелова от 7 „а“ клас каза няколко думи от името на учениците в Американския колеж. Гост на тържеството беше и Галина Банкова, член на Съвета към настоятелството на училището.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново